Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház!

Ahhoz szólnék, amit Bogárdi úr mondott. Eléggé látványos - azt hiszem - ez a kis táblázat (füzetet mutat fel). Ez volt a hatvanas években a mezõgazdaság bruttó termelése. Ez a '89-es. (A rubrikákat mutatja.) Nos, ehhez képest '93 attól függ, hogy mihez viszonyítjuk. (Derültség az ellenzéki oldalon. Aszály volt.)

Kérem szépen, a hatvanas években is volt aszály, az már más kérdés, hogy mûtrágyával hogyan lehetett ellátni a talajokat.

Szeretnék arról beszélni, ami az asztalunkon van. Nem tudok azon vitatkozni, hogy a szövetkezetszervezés annak idején kényszerítõ eszközökkel zajlott le. Emlékszem jól, apám sem zeneszóval vonult a szövetkezeti belépési nyilatkozatot aláírni. De idõközben történt egy és más. S az akkori kényszerházasságból egy házasság jött létre. Ezt nem lehet nem észrevenni. Gondoljanak azokra a nyugdíjasokra, akik 20-30 évet ledolgoztak a szövetkezetben, most mit tettünk ezekkel az emberekkel? A 25 mázsa kukorica és adóprés alá kerültek.

Az egyébként is alacsony kereseteket, az egyébként is alacsony nyugdíjakat még ezzel is ellehetetlenítjük akkor, amikor a szomszéd, éppen magángazda ... Személyenként egymillió forint árbevételig senki nem kérdezi, hogy mennyi jövedelme képzõdik. Tehát ilyen diszkriminatív intézkedések most, ezek után is érvényben maradnak.

Egyetlen dologra szeretném még a figyelmet felhívni. A külsõ üzletrész- tulajdonosok kérdését nem lehet egyszerre lerendezni. Az folyamatosan keletkezni fog. Hiszen ha az öreg Tóth meghal, akinek van két lánya, s közülük az egyik - mondjuk - tanító, a másik meg az iparban dolgozik, azonnal keletkezik két külsõ üzletrész-tulajdonos.

Tehát ezeket a dolgokat folyamatában és a társasági törvényhez hasonlóan kell kezelni tudnunk, mert ellenkezõ esetben egy szövetkezet vagyona olyanná válik, mint egy úszó jégtábla: állandóan változik, állandóan csökken, mert mindenki ki akarja vinni a részét. Így pedig nem lesz hitelezhetõ, tehát nem lesz mûködõképes.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.) Elnézést ezért a tíz másodpercért! (A képviselõ a két percet tíz másodperccel lépte túl.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage