Szakál Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZAKÁL FERENC (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem aktualitását az adja, hogy a közelmúltban Gödöllõn pitbull fajtájú vérebek halálra martak egy 78 éves idõs asszonyt. Hasonló kutyák súlyosan megsebesítettek egy idõs asszonyt Piliscsabán is.

Ilyenkor a sajtóban elõszeretettel foglalkoznak a témával. Megdöbbentem a különbözõ újságcikkek állításain. Ilyeneket olvashattunk: annak ellenére, hogy február óta kormányrendelet tiltja a küzdõ ebek tartását, mégis két-háromezer példány van az országban. Félmillió a kóbor kutyák száma. A küzdõ ebeket nagy összegért vásárolt, hamis törzskönyvekkel, más fajtaként tartják nyilván. Magasabb szintû jogszabály nincs, az önkormányzatok pedig nem tudnak vagy nem akarnak érvényt szerezni rendeleteiknek. Budapesten például hétezer szabálysértési ügyben csak 67 esetben szabtak ki bírságot. Egyes cikkek a rendõrséget is megvádolják mulasztással, hogy a nyilvánvalóan felfedhetõ esetekben sem lép fel a kutyaviadalok szervezõivel szemben.

Kérdezem a tisztelt miniszter urat, van-e világos képe a Belügyminisztériumnak vagy a rendõrségnek a tényleges helyzetrõl. Miért nem lép fel erélyesebben a rendõrség a kormányrendelet megszegõivel szemben? Milyen segítséget nyújtanak az önkormányzatoknak a kérdés megoldásához? Milyen intézkedéseket terveznek belügyminisztériumi vagy kormányszinten a tarthatatlan állapot megszüntetése érdekében?

Tisztelettel várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage