Hasznos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HASZNOS MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Miniszter Úr! Vagyunk itt ebben a Házban egy páran, akik a korábbi ciklusban is kritikusan figyeltük a privatizáció menetét. Amikor bejelentették azt, hogy egy vizsgálóbizottságot állítanak föl a Belügyminisztérium részvételével, akkor nemcsak mi, hanem az ország közvéleménye is igen felfokozott érdeklõdéssel várta ennek a vizsgálatnak az eredményeit. Azóta, mondjuk, a mai sajtóban jelent meg az, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak átadtak bizonyos ügyet. Ezt mint jogász, a magam részérõl eléggé furcsállom, mert ha a rendõrség, a Belügyminisztérium nyomozati hatóságként eljárva valamit felderít, akkor abból vagy van vádirat, vagy nincs, és a bíróság szokott dönteni, nem miniszteri konzultáció születik.

Három dologra tudunk következtetni. Az elsõ dolog, hogy nincs semmi - akkor be kellene azt vallani, hogy hosszú ideje vizsgáltunk, de nem találtunk semmit.

A másik, hogy vannak bizony dolgok, de azok, akik ebben érintettek, olyan ügyesnek mutatkoztak különbözõ vagyonszerzésekben, hogy a szakértõi kormány továbbra is számít ez irányú szakértelmükre, és nem akarja õket háborgatni.

A harmadik pedig az, hogy eluralkodik egy olyan jogfelfogás, hogy az állami vagyont kizárólag az károsítja, aki mozdonyt lop, lehetõleg ötven tanú jelenlétében, és ezt elõre írásban bejelenti, hogy a szándékosság kétséget kizáró legyen.

Szeretnék utalni arra, hogy három lapban jelent meg az ÁV Rt.-vel kapcsolatban néhány adat. Ezek a pazarló gazdálkodás teljes körét kimerítik. Ez a Békés megyei lap, a Heves megyei és a Jász-kun Krónika. Ebben olyanok vannak, hogy az ÁV Rt.-nél például az átlagkereset - a portást is beleértve - magasabb, mint a parlamenti frakcióvezetõk és a bizottsági elnökök jövedelme. Egyhavi átlagbérük 163 ezer forint.

Vajon ez nem pazarlás-e? Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage