Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! A népjóléti miniszter nem felügyelõje az országos társadalombiztosításnak. Azért azt tényleg illene tudni, hogy a társadalombiztosítást egy év óta, pontosabban tavaly június 18-ától önkormányzatok irányítják, és a népjóléti miniszter nem felügyeli ezeket a szervezeteket.

S talán azt is illene tudni, hogy a társadalombiztosítás költségvetését minden esztendõben a parlament fogadja el, és ezen a költségvetésen belül mindig meghatározza azt, hogy milyen arányt képviseljen a mûködési kiadás. Ez az utóbbi években másfél százalék. Ennek a másfél százaléknak a felhasználásáról a társadalombiztosítás jelentést ad a parlamentnek - általában a kormányon keresztül -, amelyet a társadalombiztosítási költségvetés zárszámadásakor valamennyien meg fogunk tárgyalni, illetve megtárgyaltunk eddig is.

Minden évben lehet vitatkozni azon, hogy a mûködési költség vajon sok-e vagy kevés - azonban meg kell nézni, hogy mihez viszonyítva. A társadalombiztosítás átalakulóban van. Az üzemi kifizetõhelyek egy sereg helyen megszûntek, újakat kell helyettük alkalmazni, informatikai hálózatot kell kiépíteni és így tovább.

A mûködési költségeken belül a Társadalombiztosítási Önkormányzat elnöksége szabja meg azt, hogy milyen béreket, milyen jutalmakat fizet ki, és mennyit fordít gépkocsivásárlásra. Ez természetesen az õ joguk. Ebbe a népjóléti miniszter annyiban szólhat bele, hogy amikor a parlament tárgyalja a költségvetést, illetve a zárszámadást, akkor mint képviselõ - önnel együtt - jelen van. Vannak azonban törvényi hiányosságok, amelyek a társadalombiztosítás gazdálkodását rontják; így például az alapok gazdálkodásáról szóló törvény, a két ágazatra vonatkozó törvény, egyáltalán az önkormányzatok mûködésére vonatkozó törvény is átalakításra szorul. Ezeken keresztül lehet ezt a gazdálkodást befolyásolni, és ezt a kormány meg is fogja tenni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

(15.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage