Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Mélyen tisztelt Miniszter Úr! Amirõl kérdezni fogom, úgynevezett kis ügy. De nem kis ügy akkor, ha arra a több tízezer, hosszú évek munkája után nyugdíjba vonuló dolgozóra gondolunk, akik nyugdíjas éveiket lelkileg fokozottan érzékenyen és a kisebb-nagyobb sérelmeikre való visszatekintetéssel töltik el. Kérdésem a következõ.

Az 1994-ben nyugdíjazásra került dolgozók miért nem kapják meg a nyugdíjemelést a nyugdíjazásuktól az év végéig terjedõ idõre? Sok levelet kaptam nyugdíjasoktól ebben az ügyben. Igaz, hogy átnézve a rendelkezést, láttam, hogy 1994-re vonatkozó nyugdíjmegállapítási szabály már tartalmaz 10- 15 százalékos emelést, de a korábban nyugdíjazottaknál ez köztudottan 25 százalék. Így az idén nyugdíjazottak nyugdíja 10-12-15 százalékkal elmarad majd a többiekétõl. Emiatt tehát megkezdõdik a nyugdíjak lassú lemorzsolódása, amit sok nyugdíjas korosztály évtizedeken keresztül érzékelt már.

A kormányzati ígéretek a nyugdíjak értékállandóságát tartalmazzák. Nem tartanám jónak, ha ebben a látszólag kis ügyben ellentétbe kerülnének a szép szavak a valósággal. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage