Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Hazánkban a takarmánykukorica és az ebbõl készült termékek: keveréktakarmány, élelmiszeripari áru stb. szabadárasak, tehát áralakulásukat a piaci viszonyok, a kereslet-kínálat szabályozza.

A takarmánykukorica piacán a bekövetkezõ zavar feloldására az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény szerint a garantáltáras állami felvásárlás ad lehetõséget. Ez a garantált ár jelenleg 8500 forint tonnánként vagy mázsánként 850 forint. Azok vehetik igénybe, akik idõben bejelentették eladási szándékukat.

Megjegyzem, a tõzsdei árak ennél lényegesen magasabbak. Az ön által megjelölt 950 forint vagy 9500 forint/tonna körüliek.

A termelõk tehát takarmánykukoricájukat garantált áron vagy a piaci elõrejelzések alapján a tõzsdei áron a jelenleginél kedvezõbben is eladhatták volna. A keveréktakarmányok, tápok ára nemcsak az elõállításhoz felhasznált kukorica, hanem egyéb összetevõk árszintjétõl, benne az importanyagok árától vagy a feldolgozáshoz szükséges energiaáraktól is függ.

A második kérdésével kapcsolatban a következõ tájékoztatást adom. A Földmûvelésügyi Minisztérium és az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézet, OMMI, ismerve a jelzett problémákat, egy teljesen új rendszert vezetett be a fémzárolásnál. 1994 õszétõl, illetve '95 elejétõl a belföldi vetõmagtételeknél téphetetlen, vízjellel ellátott, sorszámozott címkéket használ minden kiszerelt vetõmag egységen. A zsákokon található címkén az adatoknak és a sorszámnak meg kell egyeznie a bizonyítványokon találtakkal. Ellenõrizzék a termelõk.

Ez a rendszer gyakorlatilag 1994 õszén a kalászos vetõmag... (Az elnök kikapcsoltatja a miniszter mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage