Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésemet nem azért tettem fel, mert meg kívántam törni a kisgazdapárti képviselõtársaim mai kérdésekben megnyilvánuló offenzíváját, hanem azért, mert képviselõi fogadóórámon egyre több olyan nõ jelentkezik, aki 1995. elsõ negyedévében tölti majd be az 55. életévét, és a fennálló jogszabály értelmében élni szeretne a nyugdíjba vonulás lehetõségével, mert nem kíván 56 éves koráig dolgozni. A megemelt nyugdíjkorhatárról rendelkezõ törvényi szakasz ugyanis az idén módosult, és akik jövõre lesznek 55 évesek, azoknak lehetõséget biztosít a jogszabály arra, hogy válasszanak: nyugdíjba vonulnak-e vagy továbbdolgoznak 56 éves korukig.

Egyes munkahelyek - nem ismervén ezt a kiegészítést - elzárkóznak a nyugdíjazás megindításától és a felmondási idõ kiadásától. Sajnos, olyan társadalombiztosítási határozat is a kezembe akadt, amelyik a módosítás nélküli korábbi szabályra hivatkozott, amikor elutasította a nyugdíjazási kérelmet.

Ezért kérdezem miniszter urat: mit kíván és mit tud tenni a tárca és az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság azért, hogy az érintett nõk élhessenek jogaikkal, hogy a munkáltatók és a társadalombiztosítási ügyintézõk teljeskörûen informálva legyenek. Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage