Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök úr, a szót.

Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Zala megyének jelentõs nagyságú területét erdõ borítja. Ebbõl nem kevés a téeszesítés elõtt magántulajdon volt. Az egyszerû parasztember mindig ragaszkodott a tulajdonához, ezért amikor kárpótlási árverés útján, majd pedig részarány- tulajdonosként lehetõsége kínálkozott, hogy régi erdõtulajdonát visszavegye, élt a lehetõséggel. Akkor még nem tudta, hogy csak jelképesen kerül vissza birtokába a volt erdõtulajdon.

Többen felkerestek panaszukkal, hogy egyszerûen képtelenek fához jutni az általuk megvásárolt erdõbõl, mert az Erdõfelügyelõség nem engedélyezi. Van, akinek gyermeke építkezik, de képtelenek annyit könnyíteni az építkezésen, hogy legalább saját erdejükbõl vágják ki a szükséges faanyagot, pedig az Erdõfelügyelõség már 1982-ben vágásra érettnek minõsítette a szóban forgó erdõterületet.

Ezzel kapcsolatban egy hónapja jártam a Földmûvelésügyi Minisztériumban, s azóta nem kaptam választ a beadványomra. Meg kívánom jegyezni: Zalaegerszegrõl kaptam jelzést, hogy tegnap vagy ma érkezett valamilyen válasz, ezért elnézést kérek, hogy ezt most mégis elmondtam.

Volt olyan panaszosom, aki téli tüzelõjét kívánta megoldani az általa vásárolt erdõbõl, persze eredménytelenül. Ezek a panaszos emberek elmondták, hogy van olyan erdõtelepítés - körülbelül hároméves -, amely teljesen el van hanyagolva, benõtte a gaz, senki nem gondozza, mert nincs nevesítve a terület. Így sose lesz belõle erdõ, ha ez így folytatódik tovább.

A régi tulajdonosok mindig tudták az erdõt gondozni. Tudták, melyik fát lehet kivágni, mert igazi tulajdonosok voltak. Rendelkezési jog nélkül a tulajdon nem ér semmit.

Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni a kormány azért, hogy az erdõtulajdonosok gyakorolhassák tulajdonjogukat. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage