Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm, elnök úr. Köszönöm a képviselõ úr interpellációját. Azért az én feladatom a válasz, mert egy 1980- ban született törvény az egészségügyi, illetve a népjóléti miniszternek ad jogot arra, hogy radioaktív anyagok tárolására alkalmas területet, temetõt jelöljön ki, üzemeltessen és ellenõrizzen. Ebben az esetben is errõl van szó, hogy a Püspökszilágy és Kisnémedi között lévõ hulladéktemetõt a közegészségügyi szolgálat, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenõrzi, illetõleg a Sugárbiológiai Intézet végez rendszeres és meglehetõsen nagy szigorúságú ellenõrzéseket.

A képviselõ úr sok kérdést tett fel. Ezek közül az egyik az, hogy mi van a hordókban, és azt mondja, hogy ez nehezen ellenõrizhetõ, hiszen ezek zártak. Az a szerencse, hogy ezek zártak, hiszen ezekben a hordókban természetesen nem a Paksi Atomerõmû kiégett fûtõelemei vannak, mert azokat továbbra is Oroszországba viszik. Nem olyan régen kötött errõl magánjogi szerzõdést a Paksi Atomerõmû, ez a korábbi években is megoldott volt; illetõleg az ipari miniszter úr a legutóbbi moszkvai útján ebben az ügyben is folytatott tárgyalásokat, hogy biztonságos legyen a kiégett fûtõelemek szállítása. Ebbe a hulladéktemetõbe soha nem került ilyen anyag, most sem kerül, hanem elsõsorban védõfelszerelések, amelyek nemcsak a Paksi Atomerõmûbõl származnak, hanem olyan egészségügyi, tudományos és kutatóintézetekbõl, ahol radioaktív anyagokat használnak fel.

Azt is kérdezi a képviselõ úr, hogy mi van azokkal, akik viselték ezeket a védõruhákat. Reméljük, hogy élnek és egészségesek, hiszen ezek a védõruhák arra valók, hogy megvédjék õket. Ezeknek a védõruháknak a selejtezése természetszerûleg azért történik, mert a másodlagos mentesítésre nincs lehetõség.

A kérdés persze most az, hogy mi lesz ezzel az anyaggal, illetve a temetõvel, és mi a sorsa az ott élõ lakosságnak, vajon van-e sugárszennyezõdés vagy sem. A Sugárbiológiai Intézet és a tisztiorvosi szolgálat jelentése szerint ebbõl a kis aktivitású anyagból, illetve ezek tározójából semmiféle ilyen szennyezõdés nem származik, a környéken semmiféle olyan megbetegedés nem fordult elõ, amely sugárfertõzésre, sugárbetegségre vonatkozóan legalább a gyanút felkeltette volna. Ma az a helyzet, hogy a Paksi Atomerõmûbõl már nem szállítanak ide anyagot, szállítanak viszont azokból az intézetekbõl, ahol orvosi vagy kutatási célra használnak fel radioaktív anyagokat. Nincs tehát veszélyben a környék lakossága. Ezt tanúsítják azok a sorozatban végzett vizsgálatok, amelyeket a Sugárbiológiai Intézet és a közegészségügyi szolgálat végzett.

Ebbõl természetesen következik az is, hogy ennek a tárolóhelynek a sorsa az önkormányzat és azon intézetek között dõl el, amelyek továbbra is kénytelenek ezeket a védõfelszereléseket valahol raktározni, de az eddigieknek megfelelõ biztonságos módon. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage