Morvai Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

MORVAI FERENC (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársak! Az expóvita során sok mindent hallottunk e Házban, de véleményem szerint egyetlenegy konkrét tény nem került az asztalra, amelynek alapján érdemben tudtunk volna beszélni, vitatkozni.

Most nem arról akarok beszélni, hogy milyen politikai kárt szenved országunk. Arról sem akarok beszélni, milyen törvénytelenül nyilatkozgattak a kormány vezetõi, a miniszterelnök úr, és arról sem akarok beszélni, hogy milyen pontatlan költségkimutatások kerültek a költségvetési bizottság elé. Arról szeretnék beszélni, hogy ebbõl az áldatlan helyzetbõl hogyan tudnánk mindannyian az ország érdekeinek szem elõtt tartásával kijutni.

Építõ jelleggel szeretnék egy-két gondolatot elmondani, és felhívni mindannyiunk figyelmét arra, hogy az idõ ellenünk dolgozik. Szeretném elmondani, ha most eldöntenénk az expó megrendezését, már akkor is igencsak neki kellene fogni a munkának, hogy megfelelõ méltósággal, színvonallal meg tudjuk rendezni a világkiállítást.

Úgy gondolom, nem mindennapi esemény egy ország számára, és nem minden évben adatik meg e lehetõség, hogy világkiállítást szervezzen és rendezzen. Úgy gondolom, Európában a politikai változások lassan befejezõdnek, és a politikai változások után következni fognak a gazdasági változások. Magyarország óriási politikai elõnyre tett szert akkor, amikor a vasfüggöny lebontásával úttörõ szerepet játszott.

Nagyon helyesen döntött az elõzõ kormány, amikor eldöntötte, hogy megrendezi a világkiállítást. Még helyesebben döntött akkor, amikor bevonta a vidék parasztjait, vállalkozóit, és az egész országot mintegy világkiállításképpen akarta bemutatni a világ gazdaságának.

Véleményem szerint helytelen a jelenlegi kormány ilyen döntése, amikor nem intézkedett elõre a világkiállítás folytatásával kapcsolatos szerzõdések megállításáról, hanem különbözõ - törvény- és alkotmányellenesen kiszivárogtatott - véleményeket juttatott el a világkiállítási rendezõirodához, különbözõ nyilatkozatokat jelentetett meg a sajtóban, különbözõ megfélemlítésekkel - világkiállítási adóval és egyéb dolgokkal - fenyegeti a magyar népet. Éppen ezért úgy gondolom, hogy e parlamentnek kötelessége híven teljesíteni a magyar nép akaratát. Úgy gondolom, hogy az a több mint százezer szavazat jelez valamit nekünk, jelzi a magyar nép beleszólási akaratát. Éppen ezért, ha már vállaltuk mindannyian e képviselõi feladatot, nekünk teljesítenünk kell a magyar nép akaratát, a magyar nép pedig bele akar szólni a világkiállítás ügyébe, és innen nekünk, képviselõknek nem szabad engednünk, hogy a magyar kormány idõhúzással majd februárban, márciusban tûzze ki a népszavazást a világkiállítás ügyében, mert nem mer majd szembekerülni a magyar néppel, viszont olyan helyzetet akar teremteni, amilyent egyébként már most is teremtett, hogy egyáltalán ne legyen idõ a világkiállítás megrendezésére.

Éppen ezért az idõ és a pénz kímélése érdekében terjesztettem elõ a módosító indítványomat, amelynek a lényege két nagyon komoly momentumon alapszik. Az egyik az idõ. Tudjuk azt, hogy hamarosan lesznek a helyhatósági választások, és egy választás, egy szavazás nagyon sok pénzbe kerül. Amennyiben a választásokkal kapcsolatos törvényt módosítanánk, akkor egyúttal, a helyhatósági választásokkal egyidejûleg el tudnánk dönteni, mit akar a magyar nép. Csupán egyetlenegy kis kártyát, egy kis kérdõívet kellene betenni az egyébként is szükséges borítékba, amellyel a szavazó állampolgár a helyhatósági választások alkalmával egyúttal dönthetne, hogy akarja-e a világkiállítást vagy nem akarja. Így már most, ebben az évben egyértelmûvé válna a magyar nép akarata. Ezt pedig nem lehet megkerülni! Bármilyen hatalmi pozícióval bír a jelen kormány, a százezer szavazatot nem lehet lesöpörni az asztalról! Ennek eleget kell tenni, és minél elõbb.

Ez lenne az egyik javaslatom, hogy a jelenlegi helyhatósági választás alkalmával hadd döntsön a magyar nép, akarja-e vagy sem az expót. Addig is föl kell szólítani a kormányt és az expóirodát, hogy nem teheti meg, mert törvénytelenül és alkotmányellenesen jár el akkor, amikor az egyik munkát nem folytatja, a másik munkát folytatja. Igenis, neki az expóval kapcsolatos törvény és az alkotmány alapján folytatni kell az expó munkálatait mindaddig, míg a magyar nép vagy e Ház ellenkezõleg nem dönt. Ez lenne az egyik indítványom, és ennek a lényege, hogy most a helyközi választással együtt tartsuk meg a világkiállítással kapcsolatos szavazást.

A másik, amennyiben ezt most megtennénk, akkor pénzt spórolnánk meg, hisz nem kellene újból szervezni, nem kellene újból a világkiállítással kapcsolatos szavazásokkal foglalkozni, és az idõt, amely óriási úr, szintén megspórolnánk ebben az esetben.

Magyarország a világkiállítás megrendezésével Európában nemcsak további politikai elõnyöket szerezne, hanem gazdasági elõnyöket is. Hogy hogyan szerezne gazdasági elõnyöket? Elõször is szeretnék pár szót szólni - mint gazdasági szakember - azokról a kimutatásokról és költségtételekrõl - nem akarok részletekbe belemenni, csak egy-két gondolatot szeretnék szólni...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage