Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a lehetõséget. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, csak a dr. Brúszel Lászlóval közösen beadott módosító javaslatomhoz kívánok kiegészítést tenni - és egy kicsit továbbgondolni is.

A 6. § rendez egy fontos részkérdést, nevezetesen: a millecentenáriumi megemlékezéssel összefüggõ múzeumi rekonstrukciók 1994. évre esõ költségeit az alapból kell finanszírozni. Ezt már eredetileg hozza a törvénytervezet. Ezen megközelítés bátorított fel arra, hogy a világkiállítást kísérõ - elsõsorban vidéki - rendezvények támogatását, koordinálását a 4. számú módosító javaslattal biztos alapra helyezzük, konkrét szervezetre telepítsük.

Remélem, az expó kapcsán hosszúra nyúlt vitából mindenki érzékelte az ország egészének a világkiállításhoz való kapcsolódásában jelentkezõ aktivitást. Ebben a nemes versenyben kiemelkedtek olyan régiók, egyes városok, ahol az áldozatvállalás önmaguk bemutatására - és egyben a hazánkról alkotható pozitív kép kialakítására - mindenképpen méltánylandó, és a millecentenáriumhoz kapcsolható is.

A tervezett és a már beindított rendezvények világkiállítás nélkül elvesztik közönségbázisuk egy részét, ezért olyan integrációt kell megvalósítani, amely szervezés és konkrét anyagi segítség tekintetében is, ellenõrizhetõ módon, ezen rendezvények sikere érdekében tud tevékenykedni. A világkiállítás lemondása után semmi sem indokolja, hogy a kormánybiztos és hivatala a továbbiakban - akár idegenforgalmi, akár mûvelõdési tárcához telepített - honfoglalási emlékünnepségekkel érdemben foglalkozzon. Ezzel ugyanis megkettõzõdne az állami irányítás, továbbá a létrejövõ kormányhivatalnak a világkiállítás helyén végrehajtandó beruházás és ingatlanértékesítés a feladata, és nem az ország turisztikai vonzerejét esetlegesen növelõ rendezvénymenedzselés. Ez utóbbi elsõsorban az Országos Idegenforgalmi Hivatal, illetve - a honfoglalás 1100. évfordulójával összefüggõ rendezvények esetén - a kormányhatározattal létrehozott honfoglalási emlékbizottság.

A törvényben tehát rendelkezni kell, hogy a világkiállítási alapból a honfoglalással összefüggõ kulturális tevékenységekre és intézményfelújításokra a nemzeti kulturális alaphoz, míg az expóhoz kapcsolódó rendezvényekre szánt összegek az idegenforgalmi alaphoz telepítve kerüljenek átcsoportosításra. Ezt a feladatot a 7. § (2) bekezdésének módosításával célszerû biztosítani. Mivel az esetleges lemondásból a kormány biztos megtakarítást valószínûsít, így a kísérõ rendezvények támogatására jogosnak érzem az elõzetes pénzügyi elkötelezettséget, vagyis a törvénytervezet 3. §-ában jelzett fedezetbiztosítást 1995-96-ban - és egyben rendezni a költségvetési törvényben.

A fentiekbõl eredõen nem szükséges, hogy a kormány az 1. § (3) bekezdésében foglaltakról külön rendeletben intézkedjen. Szükségesnek ítélem viszont - az ellenõrizhetõség érdekében - az Országos Idegenforgalmi Hivatalhoz kerülõ pénzeszközök elkülönítetten való kezelését.

A támogatás számszerû mértékére annak figyelembevételével teszek javaslatot - és ez már egy kapcsolódó módosító javaslat -, hogy a 2. számú mellékletben lemondás esetén - a törvénytervezethez csatolt kiegészítõ anyagban található 2. számú mellékletben - 300 millió forint szerepel. A világkiállítási fórum tervezete szerint ez az összeg 1,59 milliárd forint. Továbbá figyelembe kell venni, hogy az eredeti tervekhez képest is rendkívül nagy számú rendezvénnyel jelentkezett az ország, és ezen rendezvények emelik a honfoglalás 1100. évfordulójának megünneplését is.

A fentiek alapján én 1,2 milliárd forint elkülönítését javaslom a kísérõ rendezvények támogatására. Természetesen az elkülönítést fokozottan ajánlom a tisztelt képviselõtársaim figyelmébe, hiszen ez az egész országra kiterjed, és azok a városok, azok a régiók, amelyek részt kívántak venni ebben a nagyszabású rendezvénysorozatban, úgy gondolom, méltán megérdemlik, hogy - az ezek után fölvállalt rendezvényekhez, az ott felmerülõ pénzügyi finanszírozáshoz, amelyet egy kisváros esetében vagy egyedi rendezvény esetében önmaga nem tud igazából kinõni arra a szintre, arra a színvonalra, amely szükséges 1996-ban, hogy ezzel tényleg színvonalasan megjelenjünk - mindenképpen megkapják ezt a szükséges támogatást.

Kérem képviselõtársaimat, hogy mérlegeljék ezt a javaslatot, és támogassák a szavazás során! Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage