Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A részletes vita során mind a régi, mind az új Házszabálynak megfelelõen igyekszem megjelölni azokat a paragrafusokat, amelyekhez hozzá fogok szólni. Ez alapvetõen kettõt érint, fõképpen a 4. §-t és a 7. §-t, illetve érint egy olyan tételt is, amirõl külön nem kívánok kifejtõleg beszélni, csupán azt szeretném jelezni, hogy fontosnak tartottam volna, hogyha ezekre a kérdéseimre, amiket a múltkori általános vita során elmondtam, választ kapok.

Azok a kérdések tehát, amelyekre választ vártam, sajnos mindmáig megválaszolatlanok maradtak. Ez pedig tulajdonképpen a felsõoktatás fejlesztését érinti, érintõlegesen az expó területével, és érintõlegesen az erre a célra kibocsátott állami kötvények sorsával kapcsolatban. Azok a kötvények, amelyek erre a célra lettek kibocsátva, közel 5 milliárd forintos tételt jelentenek, amelyek eltûnnek a felsõoktatás számára ezzel a törvénnyel, és semmi módon nem lesznek helyettesítve. Így tehát nem beszélhetünk más esetben fejlesztésrõl, hiszen ez a tétel olyan csekély mértékû, hogy nem lehet azt mondani, hogy a felsõoktatás-fejlesztés alapozására elegendõ volna.

Nem megnyugtató továbbá tulajdonképpen az expó területén megnyilvánuló egyetemi beruházás sorsa sem, hiszen határidõ nélkül rendelkezik ez a törvény.

Most tehát arról kívánok inkább beszélni, amirõl szükséges és fontos, hogy még ebben a késõi órában is szó essék e Házban. Ez a 4. és a 7. § - mint ahogy már említettem -, és ez mind az önkormányzatokat érinti. Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy az expótörvény más törvényeket is érint. Az 1991. évi XXXIII. törvény az általános szabályokhoz képest korlátozza a fõvárosi és a kerületi önkormányzatok tulajdonhoz jutását a világkiállítás területén. Ez még ahhoz az idõszakhoz tartozik, amikor a vagyont átadták annak idején az önkormányzatoknak. Ezen a területen ezt a vagyont, ennek a vagyonnak az átadását, az ingatlanokhoz való jutást korlátozta az akkori szabályozás; emlékeztetem önöket, idézve egy ehhez a körhöz tartozó mondatot: a világkiállítás övezeteként kijelölt területen fõvárosi és kerületi tanácsi közüzem kezelésében lévõ beépítetlen földet, parkot, teret és más közterületet a kincstári vagyonkezelõ szervezet kezelésébe kell adnia a vagyonátadó bizottságoknak. Ez azt jelenti, hogy annak idején a fõvárosi vagyonátadó bizottságnak az expó területét érintõ ingatlanokat át kellett adnia a kincstári vagyonkezelõnek.

A Fidesz módosító indítványaiban, amelyeket Kósa Lajos nyújtott be, szerepel ennek a tételnek az 1991. évi törvénybõl való törlése is, és ennek kapcsán lehetõséget kíván adni, hogy az önkormányzatok ingatlanokhoz jussanak.

(19.00)

Annyit szükséges még elmondani, hogy ha az önkormányzatoknak sikerül is tulajdonhoz jutni, akkor ennek segítségével a vagyongyarapodásuk révén sikerülhet mûködtetni azokat a közmûveket is, amelyeket a törvény térítésmentesen kívánna átadni az önkormányzatoknak. Itt, ebben az átadásban értelemszerûen van érintve a XI. kerületi önkormányzat, maga a fõváros, és esetlegesen a terület más részei - mint ahogy elmondtam a múltkor is - a csepeli és a ferencvárosi önkormányzat.

Módosító indítványaink célja - ezért is kértem még érvelésre lehetõséget - az volt, hogy az ingatlanhoz való hozzájutás az önkormányzatok számára megnyíljon, és megszûnjenek azok a korlátozások, amelyeket még az elõzõ expótörvény tartalmazott. Ezek a módosító indítványaink, amelyek megpróbálják azt elérni, hogy lehetõségként szerepeljen ebben a törvényben a hozzájutás, legalább azt jelentheti, hogy ha határidõket nem is tudunk mondani, akkor is már lehetõvé válik, hogy egy bizottság döntéseképpen önkormányzatok vagyonhoz juthassanak errõl a területrõl.

Még annyi tartozik hozzá ezekhez a módosító indítványokhoz, hogy az alap kiindulópont, amint már azt kifejtettük, és ez csak az utalás az általános vitára, a kármentés. A kármentésen belüli kármentésnek tekintem, hogy az ingatlanok és ezen a területen levõ közmûvek összekapcsolódása legalább oly módon történjen meg, hogy abból valamilyen haszna lehessen az önkormányzatoknak, így mind a fõvárosnak, mind a kerületnek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage