Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Én a részletes vitában elmondott beszédemben kitértem már pár mondat erejéig arra, hogy bármennyire tiszteletreméltónak tartom is Szabad György képviselõtársunk módosító indítványát, annak gyakorlati hasznát és elõnyeit nem igazán látom. Egyszerûen azért, mert az általa felállítani javasolt ad hoc vagy eseti szakértõi bizottság, amelynek az lenne a feladata, hogy választ adjon olyan kérdésekre, amelyek fölött mi már itt évek óta vitatkozunk, ez elõször is feltehetõen nem sikerülhetne neki. Másrészt - és ez volt akkor a fõ indokom - a bizottság összetételétõl függõen feltehetõen a végeredmény már bele lenne kódolva a bizottság összeállításának pillanatában az úgynevezett független szakértõi bizottságba.

Most itt van elõttem pontosan, ami akkor az általános vita során nem volt elõttem, Szabad György képviselõtársunk módosító indítványa. Ennek a 2. §-a tesz javaslatot, hogyan is álljon össze, miként álljon föl ez a függetlennek mondott szakértõi bizottság. Az összeállítás a következõ lenne: az Országgyûlésben képviselt minden párt két-két képviselõvel; a kormány két tagjával; a világkiállítás fõbiztosa; Budapest fõváros önkormányzatának a Közgyûlés által delegált tagja, valamint az Érdekegyeztetõ Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának egy-egy választott tagja alkossa ezt a bizottságot.

Nos, én csináltam egy röpke számítást, valószínûleg ugyanerre az eredményre jutnának önök is, ha elvégeznék ezt a játékot a számokkal. Arra az eredményre jutottam, hogy egy ilyen összeállítású bizottság minden valószínûség szerint 10 - 8 arányban az expó mellett döntene. Hiszen jóelõre megmondható, hogy az országgyûlési képviselõk 8 - 4 arányban szavaznának az expó mellett ebben a bizottságban, hiszen minden párt két-két képviselõt delegálna, tehát adva lenne 8 ellenzéki szavazat az expó mellett és 4 kormánypárti szavazat az expó ellen.

De ugyanígy elõre bizonyossággal megjósolható, hogy a kormány két tagja az expó ellen szavazna, a világkiállítási fõbiztos szintén, a budapesti önkormányzat által delegált szakértõ szintén, míg az Érdekegyeztetõ Tanács munkaadói és munkavállalói oldala valószínûleg az expó mellett tenné le a voksát. Így alakulna ki az a 10 - 8-as eredmény, amit én nagyon valószínûnek tartanék egy ilyen bizottsági összeállítás mellett.

De ha például - és itt van ennek a jelentõsége - mondjuk az országgyûlési pártok nem 2-2 képviselõvel lennének képviselve ebben a bizottságban, hanem - amint az szokásos és a hagyományainkat tükrözi - paritásos alapon egy-egy képviselõvel, akkor az eredmény mindjárt más lenne. Akkor 6 - 6 arányban lennének az expó mellett és az expó ellen.

De továbbfolytatva a gondolatot: ha mondjuk a budapesti önkormányzat súlyánál, érintettségénél fogva nem egy képviselõt küldhetne, hanem mondjuk kettõt, akkor mindjárt az expóellenesek tábora lenne túlsúlyban 7 - 6 arányban. Ennek jelentõsége van tehát, mint említettem, az összeállítástól függõen a végeredmény bele van kódolva a bizottságba.

Másik észrevételem, amit szeretnék tenni Szabad György képviselõtársunk módosító indítványával kapcsolatosan, hogy tulajdonképpen nincs meghatározva, hogy ez a bizottság a véleményét milyen formában tárná az Országgyûlés elé: szóban, írásban? Ha írásban, akkor mondjuk egy bizottsági jelentést állít össze, vagy bizottsági határozatot hoz? Ez többségi vagy konszenzusos alapon történne? Ha többségi, akkor nyilván kisebbségi vélemény és álláspont is lenne a bizottságban. És ha ez megjelenne, és ezt az Országgyûlés meghallgatná, akkor a vita ugyanott folytatódna, ahol a bizottság fölállítása elõtt mondjuk az Országgyûlés a vitát abbahagyta.

Némileg keserû szívvel mondtam mindazt, amit elmondtam, tisztelt képviselõtársaim, tisztelt elnök úr. Meg kell mondjam azt a meggyõzõdésemet, amit az általános vitában részletesebben kifejtettem: a szekértáborok oly erõsen elhatárolódtak, hogy bármilyen jóindulatú javaslat születik is egy ehhez hasonló eseti bizottság fölállítására, bizonyára semmivel nem fogja elõrébb vinni az ügyet, mint mondjuk a hosszú idõ óta húzódó parlamenti vita. Ugyanúgy az ismert érveket és ellenérveket ismételgetnénk és vágnánk egymás fejéhez.

Én tehát azt mondom, hogy szembe kell nézni azzal a helyzettel, ami expótémában kialakult, szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy az álláspontok végletesen elhatárolódtak, és be kell látnunk, hogy egymás jobb meggyõzésének helyzetébe nem tudunk eljutni se bizottsággal, se bizottság nélkül. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage