Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Nagyon röviden szeretnék két, ma elhangzott hozzászólásra visszatérni. Az egyik az, amit most Kósa Lajos képviselõtársunk elmondott, indokolva azt a módosító indítványát, amelynek az a lényege, hogy a kormány vonja vissza az egész javaslatot. S ezt azzal indokolta, hogy véleménye szerint a törvényjavaslat nem állítja valódi döntési alternatíva elé az Országgyûlést.

Azt gondolom, ha a kormány vagy bárki más beterjeszt egy törvényjavaslatot az Országgyûlés elé, ezzel valódi döntési alternatíva elé állítja az Országgyûlést, amelyik vagy elfogadja azt a javaslatot, vagy nem. Kétségtelen, hogy néhány esetben elõfordult az elmúlt ciklusban is, hogy egy törvényjavaslat két variánst tartalmazott, leginkább nyugdíj és hasonló dolgokban. Nos, visszatekintve az elmúlt négy évre, azt hiszem azonban, hogy a törvényjavaslatok túlnyomó többsége nem tartalmaz alternatívát. Az alternatívát, a különbözõ lehetõségeket a beterjesztõnek a beterjesztés elõtt kell megvizsgálnia és mérlegelnie, de az Országgyûlés elé rendszerint egy változatot terjeszt. Ez a helyzet például azzal a törvényjavaslattal is, amelyrõl néhány órával ezelõtt szavaztunk a tárgysorozatba-vétel vonatkozásában, amelyik szintén csak egy alternatívát tartalmazott a képviselõi összeférhetetlenségrõl és nem többet. Mi, szabaddemokraták nem értenénk egyet azzal, ha erre hivatkozva valaki azt mondaná, hogy ne is vegyük tárgysorozatba ezt a törvényt, mert nem elég sokoldalúan elemzi, nem tartalmaz elég alternatívát, holott az is bírálható törvényjavaslat. Mi azt gondoltuk, lehet ezt tárgyalni és módosító indítványokkal fel lehet javítani minden törvényjavaslatot, akár olyan módosító indítványokkal is, amelyek az összes paragrafus törlését és helyette más szövegezést javasolnak. Vannak, akik ilyen módosító indítványokat nyújtanak be, például Kósa Lajos, és ezzel bizonyítják, hogy még egy olyan törvényjavaslatot is lehet érdemben tárgyalni, tehát nem kell visszavonni.

Azt gondolom tehát, hogy következetes magatartást kell tanúsítanunk. Ha azt gondoljuk, hogy egy egy megoldást javasló törvényjavaslat is tárgyalható, módosító indítványokkal javítható és utána lehet róla szavazni, akkor azt gondolom, a kormány törvényjavaslatával kapcsolatban is az a helyes eljárás, amit Kósa Lajos nyilván a saját, ma tárgyalt törvényjavaslatával kapcsolatban indokoltnak tart, és ezért én kitartok amellett, hogy a kormány törvényjavaslata ad döntési alternatívát az Országgyûlésnek, azt, hogy elfogadja vagy nem fogadja el, és ezért azt javaslom Kósa Lajosnak, fogadja el azt, hogy érdemes errõl a törvényjavaslatról dönteni, mégpedig mihamarabb dönteni.

A másik dolog, amire szeretnék visszatérni: Morvai Ferenc képviselõtársunk hosszú és sokrétû felszólalásának egyetlenegy mozzanata, amikor õ azt javasolta - noha nem volt ez módosító javaslat az adott törvényjavaslathoz, hiszen nem is ehhez kell módosítani -, hogy legyen a népszavazás az önkormányzati választásokkal egyidõben. Ezzel azért kell nagyon röviden foglalkoznom, mert mások is javasolnak ilyesmit. Én csak arra szeretnék emlékeztetni, hogy ez a népszavazási törvény egész sor pontjának a módosítását igényelné, hiszen nemcsak azon kéne változtatni, hogy a népszavazást nem lehet az önkormányzati választásokkal egyidõben, vagy azt két hónappal megelõzõen vagy követõen rendezni, de még azon is módosítani kellene, hogy a népszavazást egy hónappal elõbb ki kell írni, mert november 11-én már biztos nem lehet kiírni a népszavazást, hiszen még nincs is elõttünk a 100 ezer hitelesített aláírás.

(19.20)

Nem hiszem, hogy a Független Kisgazdapárt jogfelfogásával - amit a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt frakcióvezetõje több alkalommal is idézett az elmúlt hetekben - összeegyeztethetõ lenne, hogy magát az egész népszavazási törvényt kelljen módosítani azért, hogy egy adott ügyben népszavazást lehessen egy adott idõpontban rendezni. Azt hiszem, ezt határozottan visszautasítaná a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt frakcióvezetõje, ha jelen lenne, és ezért javaslom, hogy ezt az észrevételt felejtsük el. (Derültség.) Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage