Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak két percben szeretnék reagálni Bauer Tamás szabaddemokrata képviselõtársam hozzászólására, amiben a népszavazásról ejtett pár szót. Tény és való, hogy a népszavazásról és a helyi kezdeményezésrõl szóló 1989. évi XVII. törvény alapján ki kell mondjuk, hogy jogértelmezési kérdés tárgya, hogy december 11-én, azaz az önkormányzati választásokkal egy idõben lehet-e népszavazást tartani, hiszen úgy rendelkezik ez a törvény, hogy nem lehet kitûzni országos, illetõleg helyi népszavazást az országgyûlési képviselõk, illetve a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásának idõpontját megelõzõ és azt követõ 60 napon belül. Ez a törvény nem rendelkezik a köztes idõpontról.

Tudok róla, hogy errõl van egy jogértelmezés, amit tulajdonképpen precedensként lehet kezelni, azonban ha biztosítani akarjuk azt a jogát 80 ezer, 100 ezer, 120 ezer embernek, hogy törvényes lehetõségével éljen, akkor megítélésem szerint mindent meg kell tenni, hogy ezt gyakorolni tudják.

Azt tapasztaljuk, hogy a világkiállítás munkálatai lelassultak, nagyon sok helyen új munkálatok megálltak. Ezzel megítélésem szerint törvénytelen eszközöket alkalmaz a kormányzat azért, hogy megfossza a lehetõségtõl ezeket az állampolgárokat. Ez egy orvoslási szándék, ami több képviselõtársam részérõl megfogalmazódott, hogy ezt a népszavazást, amennyiben törvényes joga ezeknek az állampolgároknak és megfelel a követelményeknek, hozzuk elõrébb. Erre kínálkozik jó idõpontnak december 11-e, amikor gyakorlatilag amúgy is urnákhoz járulnak a választópolgárok és lehetõségük van arra, hogy népszavazással döntsenek errõl a kérdésrõl.

Mi azt mondjuk, hogy amennyiben a törvényes kötelezettségeknek, a törvényes feltételeknek megfelelnek ezek az állampolgárok, tehát létezik több mint százezer hiteles aláírás, akkor nekünk kutya kötelességünk segíteni, hogy ily módon a véleményüket kifejthessék. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage