Gáspár Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÁSPÁR MIKLÓS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az általunk elõterjesztett törvényjavaslat kimondja, hogy az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásának napján egyidejûleg országos vagy helyi népszavazást is lehet tartani. Annak érdekében, hogy a világkiállításról szóló népszavazást és a december 11-i önkormányzati választásokat egyidõben, azonos napon lehessen megtartani, javasoljuk a törvényjavaslat sürgõs tárgyalását.

(15.40)

Az azonos idõpontban történõ népszavazás és választás mellett szól, hogy az állampolgároknak csak egy alkalommal kell elmenniük szavazni, és a választás lebonyolítását végzõ személyi és technikai apparátust is csak egy alkalommal kell munkába állítani. Az egyidejû lebonyolítás jogi, szakmai szempontból is indokolt, hiszen a népszavazás lebonyolítására, eredményének megállapítására az országgyûlési képviselõk választásáról szóló törvény rendelkezései az irányadók.

Az azonos idõpontban történõ országos népszavazás és választás a nagyon leterhelt állami költségvetés számára is jelentõs összegû, mintegy másfél milliárd forint megtakarítást jelent, amely összeget más célra lehetne fordítani.

Mindezekbõl következõen tehát a népszavazás és a választás egyidejû megtartásának lehetõsége külföldi példák alapján is igazolt, logikus és költségtakarékos megoldást jelent. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage