Hankó Faragó Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, az alkotmányügyi, törvény-elõkészítõ, igazságügyi és ügyrendi bizottság elõadója: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés alkotmányügyi, törvény-elõkészítõ, igazságügyi és ügyrendi bizottsága az 1994. november 2-án megtartott ülésén megtárgyalta és az általános vitához ajánlást fogadott el a büntetõeljárásról szóló törvény módosításáról, a fogságfenyítés bírósági felülvizsgálatáról, az egészségügyrõl szóló törvény módosításáról, valamint az ügyvédségrõl szóló törvényerejû rendelet módosításáról szóló T/153., 154., 155. és 156. számú törvényjavaslatokról a Házszabály 95., 97. és 101. §-ában foglaltaknak megfelelõen. A bizottság a javaslatokat - a plenáris üléshez és az expozéhoz hasonlóan - egy napirendi pont keretében vitatta, de azokról természetesen külön szavazott.

(16.00)

A bizottsági ülésen hosszabb vita alakult ki arról, hogy a büntetõeljárás korszerûsítése szükségessé tett volna szélesebb körû módosítást is. A kormány jelen lévõ képviselõi hangsúlyozták azonban, hogy e módosítás célja kizárólag az egyezménnyel való összhang megteremtése. A büntetõeljárás átfogó korszerûsítése várhatóan a következõ évben történhet meg. Az új Házszabály 94. §-ának (3) bekezdése értelmében így a büntetõeljárásról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok nem terjedhetnek ki a jogszabály módosítással nem érintett részeire, kivéve, ha ez a szabályszerû módosító javaslat tartalma miatt nyilvánvalóan szükséges.

A vita során felmerült, hogy mind a büntetõeljárásról, mind pedig az új rendõrségrõl szóló törvény végrehajtása számos gyakorlati problémát vet fel, amelyek megvitatása az alkotmányügyi bizottságban is szükséges lehet az Igazságügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium képviselõinek jelenlétében, errõl azonban a bizottság határozatot nem hozott.

Ellenzéki kérdésre a kormány képviselõi elmondták, hogy a négy törvényjavaslat hatályba léptetésével és végrehajtásával kapcsolatos várható költségek elemzése - elsõsorban az õrizet idõtartamának 72 órára csökkentése kapcsán - már 1990-ben megtörtént, amikor a javaslatot az elõzõ kormány elõször elõterjesztette. Ez várhatóan - mint ahogy az a bizottság ülésén elhangzott - 202 millió forintot igényel, amelynek fedezését a kormány vállalja.

A másik három törvényjavaslatról lefolytatott vitát követõen a bizottság a büntetõeljárásról szóló törvény módosítását 20 igennel, 2 nemmel, a fogságfenyítés bírósági felülvizsgálatáról szóló javaslatot és az egészségügyi törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot egyhangú szavazással, az ügyvédségrõl szóló törvényerejû rendelet módosítását pedig 21 igennel és 2 tartózkodással általános vitára ajánlja a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage