Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Ház! A fogságfenyítés felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat legjobb meggyõzõdésem szerint igazi közelítés az európai jogbiztonság felé.

(18.50)

Valóban, általánossá kell tenni hazánkban azt, hogy ha valakit bármilyen eljárás alá vonnak, akkor az a személy, aki vele közvetlen kapcsolatban van vagy aki közvetlen felettese, ne hozhasson vele szemben végleges elmarasztaló határozatot, bármi is legyen az az ügy, vagy bárki is az illetõ, vagy bármilyen szolgálati vagy egyéb viszonyban állnak. Ez hozzátartozik az alapvetõ emberi jogok garanciális érvényesítéséhez.

Egyetlenegy érdemi hozzáfûznivalóm van a javaslathoz. Sajnos, miután pillanatnyilag távol van az érintett honvédelmi tárca vezetése, csak üzenni tudok nekik, hogy célszerûnek tartanám annak a kérdéskörnek a megvizsgálását, hogy abban az esetben, ha a bíróság, a bíró felmenti az eljárás alá vont kiskatonát - vagy akirõl szó van -, akkor ebben az esetben nem lenne-e célszerû az ilyen felmentett személyt más körzetbe, más közegbe áthelyezni, egyszerûen azért, mert itt élõ emberekrõl van szó, és nem lehet eleve kizárni annak a hátrányos pszichikai következményét, ha egy parancsnok, egy fenyítést kiszabó a beosztottjával kapcsolatosan olyan "orrot" kap - elnézést ezért a pongyola kifejezésért -, hogy az õ döntése nem megalapozott. Furcsa viszony fog kialakulni a kiskatona és a parancsnoka között! Tehát a késõbbi nemkívánatos problémák megelõzése végett, és nem feltételezve semmilyen szándékos turpisságot, de célszerû lenne az ilyen kiskatonát vagy tisztest - vagy nevezzük akárhogy -, áttenni egy másik alakulathoz, más parancsnok hatáskörébe osztani az elmondottak miatt.

Ettõl eltekintve a javaslatot minden tekintetben európainak és tiszteletre méltónak tartom. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage