Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Ház! Most csak azért jöttem fel a szónoki emelvényre, mert azt hiszem, ennek a ciklusnak a történetében elõször fordul elõ, hogy maradéktalanul dicsérek egy törvényt, egy elõterjesztést... (Derültség.) Ez egy olyan különleges alkalom, amit nem szerettem volna elmulasztani, hiszen a politikai tisztesség megkívánja tõlünk, hogy a kritika mellett az elismerés szavait is elmondjuk, ha arra az elõterjesztõk okot szolgáltatnak.

Úgy gondoljuk, európai integrációs törekvéseink kötelezõvé teszik számunkra az emberi jogok és alapvetõ szabadságok védelmérõl szóló európai egyezmény és az ahhoz tartozó nyolc kiegészítõ jegyzõkönyv - amelyet röviden csak egyezménynek szoktunk nevezni - alkalmazását és elfogadását, amelynek hazai jogunkba való beépítése európai integrációs törekvéseinket biztosítják, lendítik elõre.

A fogházfenyítés bírósági felülvizsgálatáról szóló törvény valóban egy olyan európai jogállami rendelkezés, amely kapcsán - jogrendünkbe bevezetve - elmondhatjuk, hogy egy új korszak nyílik meg egész jogrendünkben, hiszen az elmúlt évtizedekben ez az intézményrendszer elképzelhetetlen lett volna. Ez egy valódi európai jogállami intézmény, amely ráadásul figyelemmel van a rendkívüli helyzetre is. Tehát a fogházfenyítéssel fenyegetett személy panaszára egy olyan gyorsított eljárás indul meg, amely az ügynek soron kívüli elbírálását írja elõ. Ennek következtében a jogállamiság követelményei többszörösen is, szembeötlõen megvalósulnak.

Nagyon helyes a Tímár György frakciótársunk által felvetett kezdeményezés, miszerint gondolni kellene a jogállami követelményeknek megfelelõ felülvizsgálat eredményessége esetén bekövetkezõ idõre is, és valóban célszerû lenne az európai gondolkodáshoz egy olyan intézménnyel hozzájárulni, hogy ebben az esetben kötelezõ legyen a más alakulathoz való áthelyezés, mert a kicsinyes bosszútól való megvédés lehetõsége másként nem képzelhetõ el. A Független Kisgazdapárt ezt a módosító indítványt be fogja terjeszteni, és remélem, hogy az igen tisztelt Ház egyet fog érteni ezzel az elõterjesztéssel.

Mi a beterjesztett törvényjavaslatot meg fogjuk szavazni, azt helyesnek tartjuk. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage