Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy gondolom, tulajdonképpen nincs is vita köztünk. Az eltérés Balsai képviselõ úr és az én álláspontom között ott van, hogy én nem az ügyvédi kamarának, nem is az ügyvédi tanácsnak az álláspontját kívánom kifejteni, hanem a Független Kisgazdapárt álláspontját. Csak jeleztem, hogy ismerem az ügyvédi kamara írásbeli álláspontját, ismerem különbözõ ügyvédek álláspontját. Hozzá kell tennem, hogy a különbözõ ügyvédek álláspontja távolról sem azonos az ügyvédi kamara álláspontjával, tehát ismerek különbözõ álláspontokat, és ezeknek a saját álláspontommal való összevetésébõl alakult ki az az álláspont, amelyet a tisztelt Ház elõtt ismertettem. Elmondottam: ezzel lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni.

(19.30)

De hogy a bírói utat teljes egészében kizárjuk, azt semmilyen körülmények között nem lehet tervbe venni, hiszen a bírói út bizonyos igénybevétele az egyezménybõl, tehát a nemzetközi kötelezettségekbõl fakadó olyan kötelezettsége a Háznak, amelynek eleget kell tenni.

Én úgy gondolom, ott kell ezeket a nemzetközi kötelezettségeket kissé tágabbra vonni, hogy adott esetben az ügyvédekre vonatkozó fegyelmi eljárás lefolytatását nem szabad az ügyvédek kezébõl kivenni, csak bizonyos jogorvoslati lehetõséget kell a bírói fórumra hagyni. Ez az én megítélésem szerint - igaz, hogy én csak harmincöt évig voltam ügyvéd, tehát lesz, aki kevesli - az ügyvédség érdekeinek megfelelõ álláspont. De hogyha engem ügyvéd kollégáim arról fognak értesíteni, hogy õk nem így gondolják, hanem másként, akkor - mivel én úgy vélem, nem biblikus jelleggel terjesztettük elõ az indítványunkat, hanem egy álláspontként -, lehet módosítani, lehet finomítani, lehet jobbítani. De tudomásul kell venni, hogy ez a Független Kisgazdapárt álláspontja.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage