Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság megtárgyalta a Magyar Köztársaság 1993. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, valamint a T/44/1. számon benyújtott, Állami Számvevõszék által készített jelentést, továbbá áttekintette a parlamenti bizottságok e témakörben készített ajánlásait. A bizottság jelen lévõ tagjai egyhangúlag általános vitára alkalmasnak minõsítették a törvényjavaslatot.

A tisztelt Ház elõtt nyilvánvaló az a sajátos helyzet, amelyben egy új Országgyûlésnek kell dönteni egy korábbi Országgyûlés által elfogadott költségvetés végrehajtásáról, amelyért a július közepéig hivatalban volt kormány viselte a felelõsséget. Talán emiatt is volt visszafogott a vita a bizottsági ülésen.

A bizottsági tagok hozzászólásai egybecsengtek - különösen az ÁSZ megállapításaira tekintettel - az államháztartási reform szükségessége vonatkozásában. Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselõk kifejezték hiányérzetüket a társadalombiztosítás pénzügyeivel való elszámolás késedelme miatt. Többen határozott aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy az ÁSZ megállapítása szerint a zárszámadás nem felel meg a hitelesség követelményének. A bizottsági tagok megértéssel fogadták ugyanakkor a Pénzügyminisztérium képviselõjének érvelését, nevezetesen: ha a költségvetés tervezése, végrehajtása, ellenõrzése intézményi szinten történik, akkor nehéz központilag kezelt hiteles adatokat produkálni. A bizottság kifejezésre juttatta azon reményét, hogy az állami számviteli szintû információs rendszer kimunkálása nem igényel újabb négy esztendõt. Megoszlottak a vélemények az ÁSZ jelentésében javasolt intézményi könyvvizsgálók alkalmazásának szükségességérõl.

Összefoglalva tehát: a fõbizottságban megfogalmazott többfajta kétely, kérdés ellenére az 1993. év zárszámadásáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítéltük. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage