Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ úr! Ön mint polgármester, bizonyára pontosan tudja, hogy ezek a bizonyos normatívák soha nem fedezték száz százalékban az adott intézmények mûködési kiadásait. A rendszer eleve úgy lett kialakítva, hogy ezek a normatívák nem fedezik teljes mértékben az elõbb említett kiadásokat. Ezért az önkormányzatoknak különbözõ egyéb bevételi forrásaikból kell hozzájárulni ezen intézmények fenntartásához: a mûködési bevételekbõl, a személyi jövedelemadó átengedett részébõl, települési üzemeltetési hozzájárulásból és így tovább, és így tovább.

1995-ben az önkormányzatok sem vonhatják ki magukat az alól az általános helyzet alól, ami a költségvetés és a gazdaság helyzetébõl következik. Sehol, egyik költségvetési intézménynél vagy szervnél sem történik meg az inflációs kiadásokkal arányos támogatásnövelés. Ezért az önkormányzatok sem tehetnek mást 1995-ben, mint hogy egy sokkal feszesebb, átgondoltabb, ésszerûbb, takarékosabb gazdálkodással kísérlik meg fedezni a szükséges kiadásokat. És természetesen azokon a településeken, ahol ez még nem került sorra, a helyi adó kivetését is meg kell fontolniuk.

Ugyanakkor a közalkalmazottak szolgálati idejének beszámításával összefüggõ bérnövekedésre hat és fél milliárd forint többletet irányoz elõ a költségvetés; a köztisztviselõi illetmény bevezetésére másfél milliárd forint többletet biztosít; az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe kerülõ önkormányzatok részére pedig 4,8 milliárd forint többlettámogatást ad; a személyi jövedelemadónak pedig 35 százalékát adja vissza a költségvetés az önkormányzatoknak.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage