Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Asszony!

Teljesen egyetértek azzal, hogy a háború és az azt követõ megtorlások során Bácskában, az egész Vajdaságban áldozatul estek döntõ többsége az ártatlanok közül került ki. Ugyanakkor felhívnám a szíves figyelmét arra, hogy mind a két oldalon... Mert azért emlékezzünk vissza az 1941-et követõ idõszakra is, amikor a másik oldalon, a szerb lakosság körében végeztek tömegpusztítást.

(15.30)

A legutóbbi idõszakig ez a téma a Vajdaságban, az egész Jugoszláviában vagy Szerbiában tabu volt. Ez a tabu a legutóbbi években oldódni látszik, megszûnõben van.

Mire alapozom ezt? Mindenekelõtt arra, hogy több tanulmánykönyv jelent meg szerb nyelven az elmúlt évek során, amelyik foglalkozik ezzel, õszintén feltárja, a valóságnak megfelelõen a történteket. A másik: az ön által igényelt megemlékezésre már két alkalommal is sor került, mégpedig ez év október végén Újvidéken, s ez év november elején a Vajdaságban, bocsánat, Szabadkán. Mind a két helyen magyarok és szerbek voltak együtt, mind a két helyen emléktárgyat állítottak fel, és az is szerencse, hogy az elõzetes jóslatok, s egyes szélsõséges körök uszítása ellenére a megemlékezések mindenfajta incidens nélkül zajlottak le.

Legjobb tudomásom szerint mind szerb, mind magyar részrõl megindult a történészek kutatómunkája annak érdekében, hogy feltárják ezeknek az évtizedeknek, illetve éveknek a történéseit. Ebben a magyar kormány a történelemtudományok keretében vagy kutatások keretében megfelelõ támogatást, pénzügyi támogatást ad a történészek számára.

Szeretném még aláhúzni, hogy természetesen a történelem ezen foltjainak a megtisztítása és a tényeknek a feltárása nagymértékben függ két dologtól. Az egyik: a magyar-szerb, szélesebben a magyar-jugoszláv viszony alakulásától, és a háború befejezése után, ami reméljük, nemsokára majd bekövetkezik, mindenképpen fölgyorsulhat ez a közös munka. A másik pedig: mi mindig szem elõtt fogjuk tartani a vajdasági magyarság érdekeit.

Tehát én nem nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezném, hanem azt, hogy magyar-szerb, magyar-jugoszláv együttmûködésben találjuk meg ennek, a történelmi tények feltárásának a lehetõségeit.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage