Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Tessedik óta szolgálják kielégítõ eredménnyel a mezõgazdasági ismeretek és technikák terjesztésének ügyét népiskoláink, illetve 1946-tól az általános iskolák.

A világvárosok lakói sem lehetnek meg mezõgazdasági ismeretek, legalábbis azok egy bizonyos mértéke nélkül, ha például szakszerûen akarják gondozni szobanövényeiket vagy ha a kõrengetegbõl kitörve rendben akarják tartani a nyaraló, a villa, a dácsa stb. környékét, vagy ha meg akarják mûvelni a hobbikertet.

Mindennek alaptényezõi voltak a tanárképzõ fõiskolákon mûködõ, de a '80-as évek elején meggondolatlanul megszüntetett mezõgazdasági tanszékek. A mezõgazdasági ismeretek oktatása az említett intézményeknél azóta egyetlen tantárgyra: az agrotechnikára szorult vissza és az általános iskolákban is visszaszorulóban van.

(15.50)

A történtekkel egy cseppet sem lehetünk elégedettek, és a jelen helyzetet egyetlen tárgyilagosan gondolkodó ember sem fogadhatja el. Egyedül helyes megoldás az említett tanszékek fokozatos visszaállítása és a szakember- utánpótlás biztosítása volna.

Kérdezem ezért miniszter urat, tervezik-e, hogy a tanárképzõ fõiskolákon vagy legalábbis azok egy részén visszaállítják a mezõgazdasági tanszékeket. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage