Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! A kettõs adóztatás elkerülésérõl Magyarország a '70- es évek közepétõl köt egyezményeket. Ma már több mint negyven aláírt egyezményünk van, szinte valamennyi európai országgal és más fontos kereskedelmi partnereinkkel.

A tárgyalások során valamennyi egyezményben az OECD-modellt vettük alapul, így az egyezmények a rendezõelvekben azonosak, az egyes kérdésekben azonban - figyelembe véve kapcsolatainkat az adott országgal, valamint az adórendszerek sajátosságait - eltérõ rendelkezéseket tartalmaznak.

Az egyezmények alapvetõ célja, hogy elkerülje a magánszemélyek és vállalkozások kettõs adóztatását, ami azt jelenti, hogy ugyanazon jövedelem után, bár mindkét államnak joga lenne megadóztatni azokat, csak az egyik államban adóznak. A másik állam pedig vagy lemond az adóztatásról vagy lehetõvé teszi a külföldön megfizetett adó beszámítását a nála esedékes adóba.

Az egyezmények részletes szabályokat tartalmaznak arról, hogy milyen jövedelmeket kell az egyes államokban megadóztatni, illetõleg az államok hogyan osztják meg egymás között az adóztatás jogát. A szerzõdésbõl fakadó kétoldalú elõnyökön túl az adóegyezmények átgondoltan kiépített rendszere Magyarországnak a nemzetközi tõkemozgásba való bekapcsolódása szempontjából is jótékony hatású.

Az egyezmények hatályba lépéséhez, mivel kizárólag törvényhozási tárgyat érintenek, az Országgyûlésnek kell határozatot hoznia. Most két egyezményt terjesztünk jóváhagyásra a parlament elé. Kuvaitban elsõsorban az olajiparban tevékenykedõ magyar vállalatok jelenléte teszi fontossá az egyezményt, de számos magyar egyéni munkavállaló helyzetét is javítaná az egyezmény. Kínával fennálló szerzõdéses kapcsolataink jelentõségét a két ország közötti kereskedelem volumene, a kínai piac mérete és az egyre gyarapodó kínai befektetések mutatják.

Mindkét egyezmény esetében kérem a tisztelt Ház egyetértését és jóváhagyását. Köszönöm szépen. (Taps.)

(17.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage