Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Képviselõtársaim, engedjék meg, hogy az ügyrendi kérdésekre válaszoljak, aztán, ha van további ügyrendi... (Közbeszólások az SZDSZ soraiból: Szavazzunk! - Dr. Torgyán József: Van még ügyrendi!) ...akkor arra is megadom a szót, de tartok attól, hogy olyan sok lesz a felvetés, hogy nem fogok tudni válaszolni mindegyikre.

Petõ Ivánnal kezdeném... (Derültség a Fidesz soraiban.)... Elõször is tájékoztatom képviselõ urat, hogy a régi Házszabály szerint tárgyalunk és... (Dr. Vastagh Pál: Aszerint sem volt! - Taps az FKGP padoraiban.) ...és ismertetem a képviselõ úrral a régi Házszabály 45. §-a (2) bekezdését, ami így szól: "A tárgyalt napirendet érintõ ügyrendi kérdésben bármely képviselõ, bármikor szót kérhet... (Felzúdulás az SZDSZ soraiban. - Gaál Gyula: ügyrendben igen, de ez nem ügyrend! - Petõ Iván jelentkezik.) ...az ügyrendi javaslatok felett..." (Közbeszólások középrõl: Hol van itt ügyrend?! - Szavazzunk!) ...nincs semmilyen megkötés, képviselõtársaim! Tehát bármikor, bármely ügyrendi kérdésben, bármelyik képviselõ, bármikor szót kérhet. Tessék lekontrollálni a Házszabály 45. § (2) bekezdését! Ehhez képest valamennyi felszólaló ügyrendi tárgyú felszólalást jelzett... (Zaj az SZDSZ soraiban. - Közbeszólás középrõl: De nem azt mondták!) ...Kérem a képviselõtársaimat, hogy engem is hallgassanak végig figyelemmel, ...és Szabad György képviselõ úr felvetése kimondottan annak is minõsül.

Lányi képviselõ úrét nem tartottam annak, de amíg mondanivalójának végére nem ért, addig nem állapíthattam meg, hogy van-e ügyrendi eleme a felszólalásának... (Dr. Hack Péter: Hát ez jó!) .. vagy nincs. (Dr. Torgyán József jelentkezik.)

Végül Kósa Lajos képviselõ úr egy, ügyrendnek is talán tekinthetõ... (Derültség. - Taps a bal oldalon.) ...kiigazítást tett. De meg kell mondjam, hogy anélkül, hogy nem hallgattuk volna õt végig, anélkül nem dönthettük el elõre, hogy mennyire lesz ügyrendi és mennyire nem, akár az õ, akár az elhangzott felszólalások bármelyike.

Szabad György képviselõ úr kérdésére a következõket válaszolom. Petõ Iván tulajdonképpen minõsítette az államtitkár úr felszólalását, és ezzel megkímélt engem attól, hogy én véleményt mondjak. Az az álláspontom, hogy egy bizonyos ponton túl nem mehet senki. Ha az megtörténik, akkor az elnöknek a felszólalót rendre kell utasítani. Én nem érzékeltem Soós Károly Attila felszólalásában olyan, kifejezetten sértõ kitételt, ami rendreutasítást igényelt volna.

Egyebekben pedig arra törekedtem és törekszem, hogy a képviselõk tetszésnyilvánítása, amit egyébként a Házszabály önmagában tulajdonképpen nem tilt, az ne akadályozza meg azt, hogy megértsük, hogy a felszólaló mit mond. Mert azért a rendet az ülésteremben fenn kell tartani.

Úgy gondolom, a további észrevételek külön megjegyzést részemrõl nem igényelnek.

Torgyán József frakcióvezetõ úrnak adom meg a szót. Ügyrendi kérdésben, ugye?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage