Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Kedves Képviselõtársak! Tisztelt Miniszter Urak és Hölgyek! Egy héttel ezelõtt napirend elõtti hozzászólásban sajnos szintén arról kellett beszélnem, hogy olyan helyzet alakult ki többek között a mûvelõdési tárca késlekedése, késedelmes törvényhozása miatt, ami ahhoz vezetett, hogy a felsõoktatás és a közoktatás területén mûködõ érdekképviseletek sztrájkbizottságot hoztak létre. Ez november 1-jén történt.

Mint arról az újságok is hírt adtak, az érdekképviseletek levélben fordultak Horn Gyula miniszterelnök úrhoz, aki azt jelezte, hogy november 15- én le fog ülni tárgyalni a képviseletekkel. Éppen ezért igen sajnálatos és szomorú, hogy a múlt pénteken, 11-én Horn Gyula miniszterelnök úr azt hiszem, egy karcagi MSZP választási gyûlésen annak a meggyõzõdésének adott kifejezést - legalábbis az MTI híradása szerint -, hogy tarthatatlan az az állapot, hogy egy millió közalkalmazott legyen ebben az országban, továbbá tarthatatlannak nevezte azt, hogy miközben csökken a diákok száma, aközben stagnál a pedagógusok száma, valamint véleménye szerint várhatóan sor kerül az iskolahálózat ésszerûsítésére, ami azt is jelenti a felszólaló Horn Gyula szerint, hogy több településnek lesz egy iskolája.

Ezek a kérdések elég régóta napirenden vannak, és elég sok vita zajlik ezekrõl. Önök nagyon jól tudják, hogy a hozzánk eljuttatott költségvetési törvényjavaslat milyen kényszerhelyzetet fogalmazott meg a közalkalmazotti területen, és azon belül az oktatásügy területén is. Tisztában vannak azzal is, mit jelent az, ha a pedagógusok sztrájkra szervezõdnek, és milyen tarthatatlan, sõt mondhatni, kétségbeesett állapot lenne az, ha karácsony elõtt vagy a téli szünetet megelõzõen a közalkalmazottak, köztük a pedagógusok is sztrájkolnának, beszüntetnék az oktatást így télen. Ez egy kétségbeesett, drámai lépés, és azt gondolom, valamennyiünk közös felelõssége, hogy ezt elkerüljük.

Éppen ezért érthetetlen számunkra az, hogy egy tárgyalást megelõzõ napokban az ország miniszterelnöke ezt az üzenetet intézi tárgyalópartnereihez, a magyar pedagógusokhoz, hogy túl sokan vannak, számoljanak az elbocsátásukkal, sõt a kistelepülések iskolái számoljanak a bezárással. Azt hiszem, a Háznak is megvan a felelõssége és a miniszterelnök úrnak is. Ez a felelõsség arról szól, hogy fognak-e sztrájkolni ez év decemberében vagy novemberében a magyar iskolák, óvodák vagy pedig nem.

A Fidesz frakciója - és én is - annak a meggyõzõdésének adott hangot, hogy ezt mindenképpen el kell kerülni. Ennek érdekében meg kell hozni azokat a törvényeket, amikre amúgy törvény kötelezi a mûvelõdési tárcát - legalábbis a beterjesztésükre -, és el kell kerülni azokat a szükségtelen nyilatkozatokat, amik ezt a fajta hangulatot szítják, és lélektani hadviseléssel próbálnak hatni a tárgyalópartnerekre a tárgyalást megelõzõen.

Egyetlenegy dolgot tennék csak hozzá: sajnálatos és szerintem szükségtelen volt ez a karcagi, majd az azt követõ debreceni bejelentés, és ezért ártalmas is, hiszen zátonyra futtathatják azt a nagyon kényes megállapodási sort, aminek a jövõben talán tanúi lehetünk.

Nem a tárgyhoz illik egy blikkfangos befejezés, de a szakértelem kormánya elkötelezett kell legyen abban is, hogy ez a szakértelem megfelelõ utánpótlást is kapjon, noha tudjuk, hogy az utánpótlás, az utódok mindig veszélyesek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage