Tímár György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TÍMÁR GYÖRGY (FKGP): Tisztelt Pénzügyminiszter Úr! A második világháború periódusa alatt, illetõleg annak befejezésekor sajnálatos körülmények között igen nagy számú és rendkívül értékes magyar mûkincs került ki az országból, méghozzá elsõsorban az akkori holocauston átkényszerített zsidóságtól származóan, de ezenkívül más gazdasági és egyéb retorziókra kényszerített csoportoktól is, mint például az akkori fõnemesség.

Legjobb tudomásom szerint ezeknek a hatalmas értékû mûkincseknek az útja - rendkívül hányatott és kalandos módon, de - a jelenlegi Oroszország területére vezetett. Tudomásom szerint nincs annak akadálya a jelenlegi orosz kormány, a Jelcin elnök által irányított kormány részérõl, hogy ezek a mûkincsek visszakerüljenek Magyarországra és ezzel teremtsük meg annak a tárgyi alapját, hogy majd ezek a mûkincsek ilyen-olyan formában visszakerüljenek az eredeti, jogos tulajdonosaikhoz vagy a párizsi békeszerzõdés elõírásai szerinti egyéb megoldás érvényesüljön.

Kérdésem lényege az, hogy sajnos, miután több mint négy évtized, csaknem öt évtized telt el a kényszerintézkedések végrehajtása óta, mit szándékozik a magyar kormányzat, a magyar gazdasági érdekek fölött legmagasabb szinten õrködõ Pénzügyminisztérium tenni abban a tárgyban, hogy ezek az értékes vagyontárgyak mielõbb visszakerüljenek hazánkba?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage