Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! 1991 tavaszán vált ismertté, hogy a második világháború alatt és az azt követõen elhurcolt magyar mûkincsek nagy többsége az egykori Szovjetunió területén különbözõ közgyûjteményekben, illetve titkos raktárakban található. Ennek az információnak a birtokában az elõzõ magyar kormány még '91-ben elkészítette ezeknek a mûkincseknek egy hozzávetõleges listáját, jegyzéket adott át a Szovjetuniónak, majd a Szovjetunió széthullása után ugyanezt a jegyzéket megismételte hat utódköztársaságának.

1992. november 11-én Jelcin orosz elnök és Szidorov kulturális miniszter magyarországi látogatása alkalmából magyar, illetve orosz restitúciós állami bizottság elnökei egy megállapodást írtak alá a probléma rendezésére. 1993-ban egy magyar küldöttség látogatást tett a Grabár Intézetben, ahol a delegációnak bemutattak hat Magyarországról származó festményt. Eközben folytatódott ennek a két - magyar és orosz - munkacsoportnak a munkája is.

Ezt követõen tételesen folyik a listák összeállítása. Ebben a pillanatban a Magyar Galériában felállított adatbankban több mint 40 ezer tárgy azonosítására került sor. Jónéhányról ezek közül ma már pontosan tudjuk, hogy hol találhatók. Ilyen például a Grabár Intézetben õrzött mûvek rendkívül széles köre; ezek fõleg a Herzog-, illetve a Hatvany-gyûjteménybõl származtak. Közben orosz jogászok vitatják, hogy Magyarországnak joga lenne ezeknek a Magyarországról származó mûkincseknek a visszaszolgáltatására, lévén, hogy ez ugyanannak a jóvátételnek szerves része, amely az oroszországi második világháborús szenvedéseket van hivatva alátámasztani. A magyar jogászok ezzel ellentétes véleményen vannak. Ennek a jogi állásfoglalásnak folyik a tételes kidolgozása. Ezt a magyar munkacsoport hamarosan, ennek az évnek a végéig átadja az orosz félnek.

Eközben elõrehaladott tárgyalásokat folytatunk a sárospataki Református Nagykönyvtár Nyizsnyij-Novgorodban lévõ, ezer darabot meghaladó õsnyomtatványáról és hungarica-gyûjteményérõl. Ez az egyetlen olyan gyûjtemény, amelynek a létét elismerték Oroszországban, és visszaadására, egy '94 elején küldött diplomáciai jegyzék alapján, jó reményt látunk.

Összefoglalva tehát:

1. néhány ügyben valószínûleg konkrét visszaadásra kerül sor;

2. folyik a jogi álláspont kidolgozása és átadása;

3. folyik a gyûjtemények, illetve a Magyarországról elszármazott, elrabolt mûkincsek listába vétele. Mindent meg fogunk tenni, hogy ezek minél hamarabb visszakerüljenek. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage