Kovács Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm szépen elnök úr, és köszönöm képviselõ úr kérdéseit. Azt meg különösen, hogy harminc másodpercet átadott a válaszolási lehetõségre, hiszen a téma több napig fejtegethetõ lenne, s még így se lesz elég a két perc harminc másodperc.

Teljesen igaza van a képviselõ úrnak, hogy vannak olyan területek, amelyeket nem lehet egy tárca kompetenciájába sorolni. Természetesen ilyen a nõpolitika is, hiszen ha bármely szakterületet, vagy a társadalom bármely területét nézzük, lehetetlen olyat találni, amely valamilyen módon ne befolyásolná a nõk helyzetét. Ilyen módon természetesen személyi felelõst nem kell a kormányzaton belül sem kijelölni, akinek az a dolga, hogy nõügyi kormánybiztos vagy államtitkár legyen.

A Népjóléti Minisztérium feladatai között egy sereg olyan van, amely valamilyen módon érinti a nõk helyzetét, speciális viszonyait. Ezek a következõk: a gyermeknevelést elõsegítõ családpolitikai programok kidolgozása, véghezvitele, társadalmi elfogadtatása. Ez természetszerûleg a Népjóléti Minisztérium kezében van.

(14.20)

Az egészségügyet illetõen ide tartozik a nõk sajátos egészségi viszonyait, de a családtervezést, magzatvédelmet, terhesgondozást szolgáló intézmények, szolgálatok fejlesztésének kérdése. Ilyen a nõk élettani adottságaival összefüggõ speciális egészségmegõrzõ, egészségerõsítõ és gyógyító feladatok szolgálatára szánt intézmények, rendszerek fejlesztése. Ugyancsak ilyen a nyugdíjrendszerrel és ezen belül a nõk sajátos életviszonyaival kapcsolatos teendõk láncolata.

Mindegyik pontot tekintve létezik a kormánynak egy megvalósítható, tehát a realitásokra épülõ tervezete, amely részét képezi a kormány részletes egészségügyi és szociálpolitikai programjának. E részletes egészségügyi és szociálpolitikai programokról nagyon remélem, hogy a kormány hamarosan dönteni fog.

A szakmai részletek kidolgozása ezután következik, és remélem, hogy ebben Surján képviselõ úr segítségét is meg fogjuk kapni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage