Jánosi György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JÁNOSI GYÖRGY mûvelõdési és közoktatási államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Gyakran felvetõdõ és sokszor vitatott kérdés került most a Ház elé. Örülök, hogy szólhatok róla, elmondhatom a tárca ezzel kapcsolatos álláspontját, így talán félreértéseket is el lehet oszlatni ebben az ügyben.

Való igaz, hogy a felsõoktatási törvény valamennyi felsõoktatási intézményt a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium hatáskörébe utalta. Szeretném azonban aláhúzni, hogy a hatáskörbe vonás itt pusztán törvényességi felügyeletet jelent. Azt a célt szolgálta a felsõoktatási törvény ezzel, hogy egységesen lehessen meghatározni a felsõoktatás fejlesztésével kapcsolatos feladatokat; hogy egységessé lehessen tenni a finanszírozást, természetesen figyelembe véve az egyes ágazatok eltérõ specifikumait és sajátosságait. Pusztán törvényességi felügyeletrõl van tehát szó.

Ezzel kapcsolatban a mûvelõdési tárca álláspontja az, hogy a mûvelõdési tárca a továbbiakban nem kíván szakmai irányító szerepet játszani a felsõoktatási intézmények életében. Ezt szakmai kompetenciával felruházott testületek hatáskörébe kívánja utalni. Így akkor, amikor az agrár-felsõoktatás területén a képzés tartalmát, követelményeit kell meghatározni, alapvetõen a Földmûvelésügyi Minisztérium szakembereire kívánunk támaszkodni. Olyan emberek fogják tehát meghatározni az elméleti képzés tartalmát és irányait, akik maguk is kapcsolatban állnak a tangazdaságokkal, a gyakorlati képzés egész területével. Azt gondolom, ez kellõ garanciát jelent arra, hogy megmarad az együttmûködés az elméleti és gyakorlati képzés között és arra késztet bennünket, hogy együttmûködjünk ebben a képzésben a Földmûvelésügyi Minisztériummal. Köszönöm a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage