Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm, elnök úr.

Valóban új mûfajnak vagyunk tanúi, az azonnali kérdések perceinek. Ezek a kérdések számomra mind újak. Nagyon nagy érdeklõdéssel hallgattam azokat. Úgy tudom, hogy déli 12-ig illik tájékoztatni a minisztereket arról, hogy milyen kérdést kívánnak feltenni az urak. (Közbeszólások: A tárgyat kell megjelölni.) A tárgy a következõ volt: "Szegények-e az áramszolgáltató részvénytársaságok?" Errõl szívesen adok tájékoztatást, hogy milyen helyzetben vannak. De azért az elhangzottak alapján néhány dolgot szeretnék elmondani.

1. A konkrét ügyet nem ismerem, elõször hallok róla. Személyesen is ki fogom vizsgálni.

2. Az Energia Hivatal egyik alapvetõ feladata, hogy tételesen megvizsgálja: van-e pazarlás az energiaszolgáltató szektorban, beleértve az áramszolgáltató vállalatokat, a villamoserõmûveket, a Magyar Villamos Mûveket, a gázszolgáltató vállalatokat és másokat. Ez a vizsgálat folyamatban van. Az Energia Hivatal jelezte felém, hogy találtak jeleket pazarló kiadásokra, s ezekre vissza fogunk tételesen térni akkor, amikor megvizsgáljuk, hogy mit ismerünk el az áramszolgáltató vállalatok költségei közül.

Szerintem nem megengedhetõ mindaz, amire itt a példa utalt. Ha ez mind törvényesen történt, akkor sem, hiszen a lakosság pénzének a terhére történik. Jó lett volna, ha az elõzõ ipari miniszter úr is megnézte volna akkor, amikor ezek az ügyek történtek.

A második kérdés, hogy ez a kedvezmény fenntartható-e az iroda fûtésére? A kedvezményre nem teszünk a továbbiakban javaslatot. Amennyiben a villamosenergiaár-szolgáltatás hamarosan napirendre fog kerülni, ez a fajta kedvezmény a javaslataink között nem fog szerepelni.

A harmadik kérdésre: nem tudom, hogy az ipari miniszterre vonatkozó kérdés- e, számomra új, meg fogom nézni, hogy ilyen tipusú összeférhetetlenségi szabályok vannak-e vagy nincsenek. Nem tudom, hogy kormánypárti képviselõk milyen elõnyöket élveznek - én ilyeneket nem ismerek, de úgy gondolom, ugyanazokat, mint az ellenzéki képviselõ urak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage