Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Az utóbbi idõben nagyon sok kérdés érkezett a tárcához a repülõterek hasznosításával kapcsolatban. Ennek keretében nyilatkoztam debreceni látogatásom során, az ottani repülõtér lehetõségeirõl; több feltételhez kötve természetesen, hogy lehet-e egy ilyen a debreceni repülõtér. Reméljük, hogy lehet. Például itt hiányzik még azért a lakosság beleegyezése a légiforgalom jelentõs bõvítéséhez. Mint emlékszünk, elég sok vihart kavart ez az eset valamikor. Ezért örülök, hogy a kérdésre válaszolhatok a nyilvánosság szempontjából.

A közlekedési tárca széles körûen egyeztetett elõterjesztése alapján a kormány már 1993 januárjában meghozta a Magyar Köztársaság területén lévõ repülõterek polgári célú felhasználásáról szóló 3007/93. határozatát, amely az üzembentartásra és a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseket tartalmazta.

Ami a kunmadarasi repülõteret illeti, az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a repülõtér elhelyezkedése és vonzáskörzete miatt beilleszthetõ ugyan a hosszú távú fejlesztési tervekbe, de e térségben jelenleg nincs olyan légiközlekedési igény, ami e repülõtér közforgalmúvá fejlesztését indokolná - fõleg költségvetési forrásokból. Amennyiben a felmerülõ igények alapján a tulajdonos - vagyis a kincstári vagyonkezelõ -, a repülõtér üzemeltetõjével és a helyi önkormányzattal együttmûködve, valamint az érintett tárcákat figyelembe véve - ezek véleményét figyelembe véve - javaslatot tesz a repülõtér közforgalmúvá fejlesztésére, ebben az esetben a közlekedési miniszter dönt.

Nincs azonban semmi akadálya annak, hogy a repülõtér közpénzek felhasználása nélkül vagy korlátozott közpénzekkel, kizárólag vállalkozói tõke - vagy nagy részben vállalkozói tõke - felhasználásával hasznosuljon. Ebben fontos szerepe lehet a térség önkormányzati szerveinek - ilyen történt Debrecenben is tulajdonképpen.

Ezért további tárgyalások szükségesek, és a kunmadarasi repülõtér tulajdonátadási kérdése is gazdasági tárgyalások témájává válhat, mint ahogy azt említettem Debrecen esetében. Ebben az esetben a kormány szívesen foglalkozna a kérdéssel, amennyiben ezt a további tárgyalások lehetõvé teszik. Köszönöm a kérdését. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage