Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! (Derültség.) Tisztelt Képviselõ Úr! A múltkori esetre utalva hangsúlyoznom kell, hogy ez nem elõrelátás volt, hanem egyszerû nyelvbotlás a részemrõl. (Derültség.)

1994. április 18-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendõr-fõkapitányság nyomozást rendelt el különösen nagy kárt okozó csalás bûntettének alapos gyanúja miatt Vén István budapesti lakos ellen, akit 1994. április 19-e óta õrizetben, majd elõzetes letartóztatásban tart. Az Elsõ Magyar Geotermikus Villamoserõmû Kft. ügyvezetõ igazgatójaként Vén István 1,3 milliárd forint értékben vásárolt fel kárpótlási jegyeket 120 százalékos vételár ígéretével szinte az ország valamennyi megyéjében. A kárpótlási jegyek átvételekor 20 százalékot fizetett ki készpénzben, a fennmaradó száz százaléknyi vételér kifizetését 90 napos határidõre vállalta, melynek azonban csak néhány esetben tett eleget, nyilván az akció elején. Az ügyvezetõ igazgató a felvásárolt kárpótlási jegyeket rövid idõn belül névérték alatt, napi tõzsdei árfolyamon értékesítette.

Megjegyzem, az Elsõ Magyar Geotermikus Villamoserõmû Kft. tevékenységi körébe értékpapír-kereskedelem nem tartozott, és a kft. semmilyen jövedelemszerzõ, jövedelmezõ tevékenységet nem folytatott.

A nyomozás jelenlegi szakaszában a rendõrség 4005 károsultról tud, akiknek a kft. több mint 870 millió forint kárt okozott, és az eljárás során további károsultak jelentkezésére lehet számítani. A nyomozás megállapításai alapján tény, hogy a TIB, a Pofosz és az MDF egyes helyi szervezetei a kárpótlási jegyek felvásárlásának lebonyolításában közremûködtek, és az általuk használt helyiségeket rendelkezésre bocsátották. Annak megállapítása, hogy ebbõl egyes személyeknek vagy szervezeteknek származott-e haszna, a folyamatban lévõ nyomozás egyik feladata.

A nyomozó hatóság a sértettek kárának megtérítése érdekében intézkedett a gyanúsított, illetõleg a kft. vagyonának felderítésére és a feltalálható vagyontárgyak zár alá vételére. Ezek értéke az okozott kárnak azonban csak a töredékét fedezi. A megyei rendõr-fõkapitányság tájékoztatása szerint a nyomozás elõreláthatólag 1995 elsõ negyedévében fejezõdik be. Az ügyben jelenleg könyvszakértõi vizsgálat folyik, melynek feladata a tényleges kár összegének a megállapítása. Az ügyben kirendelt további szakértõk eljárása már befejezõdött.

Ehhez hasonló ügy van a Debreceni Rendõrkapitányságnál is, a Hunnovex kft. vezetõi jelenleg letartóztatásban vannak, ugyanakkor azonban a két bûncselekmény - a hasonló elkövetési módszer ellenére - semmilyen személyi vagy tárgyi összefüggésben nincs egymással. Csonka László ennek kapcsán nyilatkozott. Nyilatkozata nem azzal a tartalommal jelent meg, ezért sajtó- helyreigazítást kezdeményeztek, a nyilatkozat ön által idézett része azonban pontos volt.

A rendõrség a törvény biztosította keretek között és lehetõségekkel a bûncselekmény-sorozat teljes felderítésére és bizonyítására törekszik. Mivel a nyomozás még folyamatban van, annak részleteirõl jelenleg nem tudok többet mondani - nem mondhatok többet -, a késõbbiekben, amennyiben ezt a tisztelt Országgyûlés vagy a képviselõ úr igényli, újabb tájékoztatást adok az ügy állásáról. Az ügy büntetõjogi felelõsségének megítélése kérdésében természetesen a bíróság fog dönteni.

Fontosnak tartom, hogy a kérdés ismét a Ház napirendjére került. Több ilyen ügy van, ahol kárpótlási jegyek tulajdonosaival szemben, a jóhiszemûségükkel visszaélve bûncselekményeket követnek el. Valóban nem lehet elégszer felhívni az érintettek figyelmét arra, hogy óvakodjanak az ilyen jellegû csalássorozatoktól.

Köszönöm a figyelmet; kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage