Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A több mint négy évtizedes megszállás nemcsak függetlenségünket, alapvetõ jogaink gyakorlását szüntette meg, de a munkával, tehetséggel, szorgalommal létrehozott vállalatok államosításával gazdasági fejlõdésünket hosszú idõre visszavetette.

A rendszerváltozás utáni elsõ kormánynak - gazdasági téren is - történelmünkben egyedülálló nehézségeket kellett lekûzdenie, ugyanúgy a jelenlegi kormánynak is óriásiak a problémái és az akadályai. A költségvetési deficit kisebbítése érdekében nemcsak csökkenteni kell jövõre a fogyasztást, ez érinti a közszolgálatban dolgozók reálbérét is, közben az infláció és a munkanélküliség emelkedik.

Az elõre nem látott nehézségekért a jelenlegi és az elõzõ kormány egymást okolja, és miközben az Országgyûlésen egymás felé röpködnek a vádak, a lakosság életnívója csökken. Ma már nem bûnbakokat kell keresni, hanem a gazdasági válságból kivezetõ utat. Minden józan magyar ember kívánja, hogy a mindenkori kormány a polgárok szabadságát és emberi megélhetését biztosítsa.

A nemzetnek a nehéz idõkben - mint a betegnek - arra van szüksége, hogy remélje helyzete javulását.

Népünk a rendkívüli és hosszúra nyúló megpróbáltatásokat az indulatok fellángolása nélkül csak akkor fogja elviselni, ha a gazdasági programhoz bizalmát adja. Ezt azonban sem egy személy, sem egy párt, sem a kormány önmagában megadni nem tudja. Ma szinte szükségállapot van, amikor a nemzet összefogásával lehet csak segíteni.

Ezért kérdezem a miniszter urat: Helyesli-e egy gazdasági tanács vagy hasonló intézmény felállítását, amely nemcsak a parlamenti pártok, hanem más neves szakértõk részvételével jönne létre, amely megvizsgálná a kormány gazdasági programját, annak módosítására javaslatokat tenne és ellenõrizné a program végrehajtását, gazdasági életünk alakulását és errõl az Országgyûlésnek jelentést tenne. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage