Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr a figyelmeztetést. Ez esetben kérem a tisztelt Házat, hogy a választ a második interpellációra is ennek a válaszadásnak a kapcsán szíveskedjen minõsíteni. Nem fogom még egyszer elmesélni ugyanazt, amit ugyanabban a témában kellene válaszolnom.

Szeretném a tisztelt Házat és képviselõ urat arról tájékoztatni, hogy az Ózdi Kohászati Üzemek felszámolása a felszámolási eljárásról szóló 1986. évi 11. törvényerejû rendelet alapján folyik. A felszámolási eljárás olyan nemperes bírósági eljárás, amelyben a felszámolást lefolytató megyei bíróság által kijelölt felszámoló kizárólag az õt kijelölõ bíróságnak tartozik felelõsséggel. Ebbõl egyértelmûen következik, hogy a pénzügyminiszternek semmiféle beleszólási lehetõsége nincs a felszámolási eljárás mint nemperes bírósági eljárás folyamatába. Bármilyen ilyen lépés a bírói függetlenség alkotmányban foglalt tételét sértené.

Amennyiben a felszámoló tevékenysége ellen kifogás merül föl, úgy a felszámoló, a vonatkozó jogszabály alapján a hitelezõ, illetve a gazdálkodó szervezet kivétel nélkül jogorvoslat végett a bírósághoz fordulhat. S egyedül a bíróság illetékes abban, hogy a felszámoló tevékenységét korrigálja, hivatalból új eljárást rendeljen el vagy helyreállítsa az eredeti állapotot, esetleg más módon orvosolja a sérelmes helyzetet.

A jogszabályok értelmében a felszámolók névjegyzékébõl a Borsod Megyei Bíróság jelölte ki 1992-ben a CO-NEXUS Rt.-t. A kijelölést a felszámoló köteles elfogadni. Arról másként nem dönthet. Vélhetõen a kijelölés azért történt meg, mert ez a cég '90 óta folytat felszámoló tevékenységet, és a felszámolás kezdete elõtt semmiféle kapcsolatban nem állt az Ózdi Kohászati Mûvekkel.

(16.30)

Voltaképpen be is fejezhetném az interpellációra adott választ, hiszen nyilvánvaló, hogy itt az állami szerveknek más kompetenciája nincs.

Mivel azonban képviselõ úr interpellációjával az Ózdi Kohászati Üzemek esetében az egyetlen lehetséges és ésszerû megoldást kérdõjelezi meg, ezért bekértem a tájékoztató anyagokat és ezek alapján a felszámolási eljárás eddigi eredményeirõl szeretném a tisztelt Házat és képviselõ urat tájékoztatni.

Az elmúlt két és fél évben a következõ eredmények születtek. A felszámoló intézkedései: egyetlenegy esetben sem támadták meg az illetékes bíróságnál sem a hitelezõk, sem pedig az adósok. Az érintett cégek dolgozóival és az érdekképviseletekkel kialakult kapcsolat eredményeként a létszámleépítések ellenére nem került sor dolgozói megmozdulásokra. Sikerült rendezni az Ózdi Acélmû Részvénytársaságból elbocsátott dolgozók végkielégítését.

Az ÁV Rt.-vel az ózdi reorganizációhoz szükséges eszközök kivásárlására megkötött szerzõdés azt jelenti, hogy - összhangban az elõzõ kormány által elfogadott programmal - megteremtõdött a feltétele annak, hogy Ózdon újból gazdaságos acélgyártás jöjjön létre. Az, hogy az OKÜ-nél és az OA Rt.-nél a felszámolás az elõírt kétéves határidõn belül nem zárult le, alapvetõen ózdi érdekeket szolgál.

Az OA Rt. esetében az ÁV Rt.-vel kötött adásvételi szerzõdésben ez év végére elõirányzott vagyonátadás van összhangban a kormány által elfogadott reorganizációs programmal. Az OKÜ esetében a folyamatos energiaszolgáltatásból eredõ mintegy 200 millió forintos veszteség csak az energiarendszer kohászati reorganizációval párhuzamosan megvalósuló korszerûsítésével szüntethetõ meg.

A felszámolási eljárás ezen korszerûsítést megelõzõ befejezése azt eredményezné, hogy a város, de különösen a gyártelepen mûködõ hatvan cég lényegében energiaszolgáltatás nélkül maradna, miután az OKÜ-n kívül nincs olyan szervezet, amely ezt az energiaellátást biztosítaná.

Egyébként a felszámolási eljárás két éven túli folytatásáról valamennyi hitelezõt és a bíróságot idõben tájékoztatta a CO-NEXUS. Sem a bíróság, sem a hitelezõk, sem a hitelezõi választmány részérõl kifogás nem érkezett.

Ami pedig a HALDEX-CO-NEXUS, illetve a CO-NEXUS-TIG-RES nevezetû cégek közötti kapcsolatokra vonatkozó állításait illeti, ez végképp nem ennek az interpellációnak a tárgya. De a CO-NEXUS Rt. készséggel képviselõ úr rendelkezésére áll. A nyilvánosság elõtt tájékoztatni fogja a vádak képtelenségérõl képviselõ urat és az ország nyilvánosságát is. Bármikor szívesen állnak az ön rendelkezésére.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage