Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Azzal kezdeném, hogy Szigethy István képviselõtársunk az alkotmány 52., illetõleg 53. §-ának (4) bekezdésére utalt, hogy az ügyészségre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg. Ez igaz, de nem erre kellett volna hivatkoznia Szigethy István képviselõtársunknak, hanem a köztársasági elnök jogosítványaira. Ugyanis mi nem azt kifogásoljuk, hogy az ügyészségre vonatkozó törvény adott esetben tartalmaz rendelkezéseket az ügyészekre, hanem azt kifogásoljuk, hogy a köztársasági elnökre vonatkozó jogosítványokat az ügyészségi szolgálati viszonyra vontatkozó törvénybe nem lehet becsempészni.

Tehát nemcsak az a lopakodó alkotmányozás, amire Szigethy István képviselõtársunk hivatkozott, hogy sok kis apró módosítással módosítani az alkotmányt, hanem mi a veszélyes lopakodó alkotmányozásnak azt tekintjük, amikor adott esetben mondjuk az ügyészi szolgálati viszonyra vonatkozó jogszabályba csempészünk be a köztársasági elnök jogosítványaira vonatkozó alkotmányos rendelkezést és ebben az esetben már hozzányúlunk az államhatalmi ágak megoszlásának rendkívül bonyolult kérdéséhez. Egyáltalán nem véletlen az, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányának 30/A §-a azokat a rendelkezéseket tartalmazza, amelyekre Balsai képviselõtársam is és én is hivatkoztam.

Tehát a mi megítélésünk szerint a köztársasági elnök jogosítványait nem lehet olyan módon rendezni, ahogy azt az elõterjesztés elképzeli, hogy becsempésszük az ügyészi szolgálati viszonyról szóló törvény rendelkezéseibe a köztársasági elnök további jogosítványait. Ez egy borzasztó veszélyes alkotmányozási folyamatot indítana meg és a Független Kisgazdapárt egész frakciója ez ellen fel fog lépni, mert ellehetetleníti az alkotmányozási folyamatot, egész egyszerûen akkor nem érdemes leülni a hat pártnak vitatkozni a létrehozandó alkotmányon, ha ilyen módon be lehet csempészni egy más törvény rendelkezései közé a legfontosabb hatalmi ágak egyikére, a köztársasági elnökre vonatkozó teljesen újszerû szabályozást. Ezért ellenezzük mi mindazt, amit a kormányzat ebben a vonatkozásban ilyen kerülõ úton el szeretne érni. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage