Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök úr.

Tehát arról van szó, amire már utalt Balsai képviselõ úr is, hogy az elõterjesztés 15. §-ának (3) bekezdése, 80. §-ának ugyancsak (3) bekezdése és a 84. §-ának (2) bekezdése vonatkozásában módosító indítványokat terjesztettem elõ. Mindhárom elõterjesztés kétirányú módosítását tartalmazza a törvényszövegnek.

Az egyik elõterjesztés: Abban a szövegben, amely az elõterjesztésben szerepel, miszerint "Esküszöm, hogy hazámhoz, a Magyar Köztársasághoz hû leszek, az alkotmányt és az alkotmányos jogszabályokat megtartom." ezt úgy kívánjuk módosítani, hogy az alkotmányos jogszabályokra való utalást kivesszük és csak a jogszabályokat hagyjuk bent, hiszen nem mérlegelheti egyetlenegy állampolgár sem, így az ügyészek sem mérlegelhetik, hogy az Országgyûlés által meghozott törvény alkotmányos vagy nem alkotmányos. Az Országgyûlés által meghozott törvényeket köteles mindenki betartani, a Magyar Köztársaság ügyésze is. Ez az egyik módosításnak a lényege. Mindhárom módosítvány vonatkozásában, tehát a 15., a 80. és a 84. § vonatkozásában is.

A másik módosítvány mindösszesen abból az utalásból áll, hogy az eskütevõ meggyõzõdése szerint "Isten engem úgy segéljen" toldalékot is hozzátehesse az eskü szövegéhez. Ezt a Házszabály is megengedni. Én úgy gondolom, hogy ebben a kérdéskörben nincs is vita a Házban. Erre vonatkoznak az én módosító indítványaim. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage