Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Az ajánlás 16. pontja a törvényjavaslat 37. §-ának (2) bekezdésére vonatkozik, míg az ajánlás 19. pontja a törvényjavaslat 39. §-ának (4) bekezdésére vonatkozik, és a 37. § (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy nem létesíthetõ olyan ügyészségi szolgálati viszony, amelyben az ügyészségi alkalmazott hozzátartozójával irányítási, felügyeleti, ellenõrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne.

A szóban forgó paragrafus (2) bekezdése pedig az (l) bekezdésben foglalt tilalom alóli felmentés eseteit sorolja fel, hogy mikor lehet felmentést adni. A 39. § pedig az ügyészségi szolgálati viszony fennállása alatt felmerült összeférhetetlenségi okokkal kapcsolatos felmentésrõl rendelkezik.

Az általam beterjesztett módosító indítvány lényege az, bár kétségtelen, hogy a törvényjavaslat nagyon körültekintõen, gondosan jár el akkor, amikor az adható felmentés vonatkozásában rendelkezik, hogy melyik esetben ki adhatja meg a felmentést, de én úgy gondolom, hogy jogállami körülmények között fel sem merülhet, hogy az összeférhetetlenség alól bárki is felmentést adjon. Úgy gondolom, ha egyszer az összeférhetetlenség fennáll, ebben az esetben a közélet tisztasága megköveteli, hogy felmentés ne legyen adható, hiszen a közélet tisztasága olyan feltétlen követelmény, amely az az alóli felmentést egész egyszerûen kizárttá teszi.

A módosítványom a Független Kisgazdapárt álláspontja, kérem, hogy ezt a tisztelt Ház fogadja el.

Köszönöm elnök úr, erre vonatkozott az elõterjesztésem.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage