Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót.

Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Ház! A hivatkozott jogszabályi rendelkezések, tehát az elõterjesztés VII. fejezetének 43. §-a, illetõleg annak (3) bekezdése arról rendelkezik, hogy az ügyész köteles az utasítás végrehajtását megtagadni, ha annak teljesítésével bûncselekményt, illetõleg szabálysértést valósítana meg.

Az (5) bekezdése pedig azzal kapcsolatos, hogyha az utasítást az ügyész jogszabállyal vagy jogi meggyõzõdésével nem tartja összeegyeztethetõnek, az ügy elintézése alóli mentesítését kérheti.

A Független Kisgazdapárt álláspontja ebben a kérdéskörben az, hogyha az ügyész az utasítást a jogszabállyal nem tartja összeegyeztethetõnek, akkor más szóval az utasítást jogellenesnek ítéli meg. Jogellenes utasítás teljesítésének megtagadása pedig nem csupán lehetõség egy jogállamban, hanem kötelezõ.

Álláspontom szerint ezért tehát itt semmiféle engedmény nem írható a jogállamiság terhére. Ha pedig egy ilyen mérlegelési jog megilletné az ügyészt, és nem kellene megtagadnia az ilyen jellegû utasítás teljesítését, akkor a jogállami követelményrendszerrel kerülne szembe. Ezért ennek az anomáliának a kiiktatására irányul a módosító javaslatom. Kérem azt elfogadni.

Köszönöm elnök úr. Köszönöm a tisztelt Ház türelmét. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage