Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Bár ez a nagy nyilvánosságot egy kissé nélkülözi, de mégis szeretném megismételni azt, amit a bizottságban - nem sokkal kisebb létszám elõtt - elmondtunk, amikor indokoltuk Varga István és Torgyán József közös indítványát, amely a megtartás mellett kardoskodik.

Nagyon nem igaz az, amire egyébként joggal hivatkozik Csizmadia képviselõ úr és az elõterjesztõ: akkor ha valami nincsen kazuisztikusan szabályozva, akkor inkább ne legyen.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt években, amikor ez az új hatalom reparálta a borzalmas következményekkel járó eseményláncolatokat, többek között az elévült bûncselekmények, valóban elévült, tehát semmiféle igazságtételi javaslatunk szûrõjén át nem férõ esemény kapcsán, tömeggyilkosságokra vonatkozóan - pontosan a gyömrõi tömeggyilkosságra vonatkozóan - ez a vizsgálat volt alkalmas arra, hogy büntetõeljárás nélkül, de lényegében az ügyészség szokásos rutinjával és büntetõeljárási szabályok analógiájával meg tudja állapítani, hogy igenis megtörténtek azok a borzalmak, amelyek kapcsán nem boldogan, de tudomásul vettük, hogy százmilliós nagyságrendû kárpótlásokat kell kifizetnünk.

Úgy érzem, nagyon nem vagyunk abban a helyzetben, hogy örökre lemondjunk az ilyen típusú vizsgálatokról és nagyon csodálkoznánk, ha a jogállami keretek között mûködõ kormány meg kívánna válni ennek az intézménynek a hasznosságától nemcsak azért, amit Torgyán József elmondott. Tehát nemcsak az ilyen rendkívül ritka és valóban a mindennapjaink között remélem, egyre ritkábban elõforduló események miatt, hanem annak a négy és fél évtizednek a nagyon is rejtett és sokak számára talán elképzelhetetlenül mély szörnyûségeinek a feltárására ez volt a megfelelõ vizsgálat, és ennek alapján volt lehetõség - ha nem is reparálni, de legalább - részben kárpótolni az érintetteket.

Amikor ezt az indítványt a kormány nem pártolja és ennek megfelelõ döntést hoz majd a parlament, meg fogjuk találni a módját annak, hogy tiltakozzunk ez ellen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage