Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót.

Igen tisztelt Elnök Úr! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Itt olyan elõterjesztésrõl van szó, amelynél rögtön felhívnám a figyelmet az alkotmányügyi bizottság jelen levõ tagjait illetõen, hogy tulajdonképpen ennek az elõterjesztésnek csak egy részét vitattuk meg az alkotmányügyi bizottságban. Nevezetesen az indítványnak azt a részét, amely azt javasolta, hogy Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésrõl cím alatt elõterjesztett törvényjavaslatnak az ügyészségi adatkezelésre vonatkozó részét rekesszük ki. Ennek az volt az indoka, hogy egy olyan törvényjavaslatnál, amely talán 111 paragrafusból áll, ha egyszer az adatkezelésre mindösszesen két szakasz vonatkozik, akkor nem helyes azt külön címként feltüntetni, annál inkább sem, mert megítélésünk szerint rendszerbelileg sem itt helyezhetõ el az adatkezelésre vonatkozó rész, hanem - a meglátásunk szerint - a büntetõeljárásokban lenne inkább elhelyezhetõ.

Az alkotmányügyi bizottság ezt az érvrendszert nem találta elfogadhatónak. Közben teljesen megfeledkeztünk arról, hogy a javaslatnak tulajdonképpen van egy magvasabb része, mint az, hogy most az adatkezelés a címben legyen vagy ne legyen.

Nevezetesen a módosítvány magvasabb része alatt azt értem, hogy ebben a formában, ahogy a Magyar Köztársaság kormánya beterjesztette ezt a törvényjavaslatot, ez így elfogadásra alkalmatlan. Mindenképpen módosítani kell. Mégpedig azért, mert egyrészt stilisztikailag nem helyes. Tehát a magyar nyelv szabályait figyelembe véve helyes lenne azon módosítani. Maga az elõterjesztés - ismétlem - az ügyészségi szolgálati viszonyról és ügyészségi adatkezelésrõl szól. Ehelyett mi címnek javasoltuk: 1994. évi ... törvény Az ügyészség - tehát nem ügyészségi - szolgálati viszonyáról.

Úgy gondolom, az alkotmányügyi bizottságban valamennyien megfeledkeztünk arról az alapkövetelményrõl, hogy egy törvényjavaslatot úgy kell beterjeszteni, hogy az rögtön elfogadásra alkalmas legyen. Ha úgy hagyjuk meg, ahogy ez beterjesztésre került: T/134. számú törvényjavaslat, ez így elfogadhatatlan. Tehát akkor mindenképpen módosítani kell. Szerintem ennek az elõterjesztésnek már a Magyar Közlönyben való megjeleníthetõség formáját kellett volna felvennie. Ebben a vonatkozásban az én módosítványom felel meg annak a követelményrendszernek, amelynek az alkotmányügyi bizottság is és a Ház is az elmúlt ciklus alatt következetesen érvényt szerzett. S amely adott esetben azt jelenti: ennek a megjelenítésnek olyannak kell lennie, hogy rögtön áttehetõ legyen a Magyar Közlönybe.

Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésrõl szóló T/134. számú elõterjesztés ennek a követelményrendszernek nem felel meg. Megítélésem szerint viszont ennek az én módosítványom felel meg. Ezért kérem annak az elfogadását.

Köszönöm a türelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage