Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Az Országos Választási Bizottság elnöke, dr. Németh János levelet intézett a Ház elnökéhez, amelyben tájékoztatást adott az Új Magyarország címû napilap és az Ifjusági Demokrata Fórum által támogatott, az expó ügyében népszavazást kezdeményezõ aláírásgyûjtés hitelesítési eljárásának eredményérõl. A levelet valamennyi frakcióvezetõ megkapta.

Az Országos Választási Bizottság - az Országos Személyi Adat- és Lakcímnyilvántartó Hivatalnak a számszerûség ellenõrzésével, valamint az állampolgárok azonosításával kapcsolatos vizsgálatát elfogvadva - 1994. november 17-ei ülésén a népszavazás kitûzésére irányuló kezdeményezést legfeljebb 84 933 és legalább 82 302 aláírás vonatkozásában hitelesítette.

Tisztelt Országgyûlés! A népszavazásról és a népi kezdeményezésrõl szóló 1989. évi XVII. törvény 10. § (1) bekezdése értelmében az Országgyûlés köteles elrendelni a népszavazást, ha azt legalább százezer állampolgár kezdeményezi. Mivel a hitelesített aláírások száma ezt nem éri el, a törvény 9. §-ának (1) bekezdése alapján az országos népszavazás elrendelésérõl az Országgyûlésnek kell határoznia, a kezdeményezés benyújtásától számított legközelebbi ülésszakán, de legkésõbb két hónapon belül. Az országos népszavazás elrendeléséhez az országgyûlési képviselõk kétharmadának szavazata szükséges.

Tisztelt Országgyûlés! Felkérem a gazdasági bizottságot, hogy - szükség esetén más bizottságok közremûködésével - a népszavazás elrendelésével kapcsolatos határozati javaslatát terjessze az Országgyûlés elé.

Tisztelt Országgyûlés! Az Országos Választási Bizottság elnöke egy másik levelében arról tájékoztatott, hogy a népszavazásról és a népi kezdeményezésrõl szóló törvény az OVB álláspontja szerint egyéb joghézagok mellett nem rendelkezik egyértelmûen a pótlólag benyújtott aláírásokról sem. Ez a jogi szabályozatlanság a bizottság szerint veszélyezteti a népszavazás komolyságát, ugyanakkor egyes állami szervek hatékony mûködését is akadályozhatja.

Erre tekintettel az Országgyûlés elnöke az alkotmányügyi bizottsághoz fog fordulni, hogy a felvetett kérdésben alakítsa ki álláspontját és errõl, valamint a szükséges teendõkrõl tájékoztassa az Országgyûlést.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a Magyar Köztisztviselõk és Közalkalmazottak Szakszervezete a mai napon petíciót intézett az Országgyûléshez. A petíciót eljuttattam az önkormányzati és a költségvetési bizottsághoz.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök úr Tóth Andrást, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárát e tisztségébõl - érdemei elismerései mellett - 1994. november 16-ai hatállyal felmentette és egyidejûleg a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárává kinevezte. (Taps.)

1994. november 17-ei hatállyal a köztársasági elnök úr dr. Fodor Istvánt nevezte ki a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárává.

Engedjék meg, hogy új megbizatásaikhoz sok sikert és eredményes munkát kívánjak az Országgyûlés és a magam nevében! (Taps.)

Tisztelt Országgyûlés! A kormány a következõ elõterjesztéseket nyújtotta be:

az emberi jogok és alapvetõ szabadságjogok védelmérõl szóló egyezmény 9. és 11. jegyzõkönyvének kihirdetését indítványozó törvényjavaslatát és országgyûlési határozati javaslatát T/265., illetõleg H/302. számon;

az állami tulajdonban levõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló törvényjavaslatát T/288. számon.

A kormány ugyancsak benyújtotta az egyes elkülönített állami pénzalapokról szóló törvény egyes rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényjavaslathoz kiegészítését T/251. számon;

az önkormányzatok országos érdekképviseleti szerveinek véleményét a Magyar Köztársaság 1995. évi költségvetési törvényjavaslatához.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a kormány - tekintettel az alkotmányügyi bizottság ülésén felmerült észrevételekre - a privatizációs folyamatok és az állami vagyonkezelés jogszerûségét veszélyeztetõ visszaélések feltárását elõsegítõ országgyûlési vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló H/85. számú országgyûlési határozati javaslatot visszavonta.

Felkérem jegyzõ képviselõtársamat, Trombitás Zoltánt, hogy tájékoztassa az Országgyûlést a képviselõi önálló indítvány tárgysorozatba vétele ügyében született döntésrõl. (Trombitás Zoltán az elnökhöz fordul.)

Bocsánat! Jegyzõ képviselõtársam kicsit késõbb ismertetni fogja - a forgatókönyvében valahol elkeveredett.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 130. §-ának (2) bekezdése alapján bejelentem, hogy mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt vettem át. A Szegedi Városi Bíróságtól megkeresés érkezett rágalmazás vétsége ügyében Rapcsák András országgyûlési képviselõ (Derültség.) mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában.

(13.30)

A megkeresést kiadom a mentelmi bizottságnak.

Megkérem Trombitás Zoltán jegyzõ képviselõtársamat, hogy ismertesse a sorra kerülõ interpellációkat és kérdéseket, valamint benyújtóik nevét.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage