Kádár Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁDÁR BÉLA, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony.

A költségvetési bizottságban igen heves vita folyt a benyújtott költségvetés-tervezetrõl, és ennek végkonklúziójaként a kisebbségi álláspont nem tartotta alkalmasnak a benyújtott tervezetet általános vitára.

Ennek fõ, egy szóval meghatározható oka az általános összhanghiány volt. Összhanghiány a költségvetési törvénytervezet és az általános államháztartási törvény által szabályozott jogi környezet között.

A kisebbségi álláspontot kialakító képviselõk nehezményezték, hogy túl nagy számban nem felel meg a benyújtott tervezet az államháztartási törvény elõírásainak, így jogszerûségi, törvényességi elõfeltételeket nem elégít ki, hiszen adós marad például több olyan lényeges elemmel, mint például az Alkotmánybíróságra vonatkozó költségvetési fejezetben az Alkotmánybíróság elnökének állásfoglalásával. Adós marad például a bíróságokra vonatkozó költségvetési fejezet jogszerûségével. Nem nyújtott be hatásmechanizmus- vizsgálatokat ez a költségvetés- tervezet.

(15.10)

A bizottság tagjai nem kaptak megfelelõ információkat olyan törvényekrõl, amelyek a jövõ évi gazdasági folyamatokat ugyancsak befolyásolják, a költségvetés-tervezet készpénzként terjesztette elõ például a privatizációs bevételek nagyságrendjét anélkül, hogy az erre vonatkozó törvényjavaslatot a parlament jóváhagyta volna.

A kisebbségi álláspont képviselõi kifogásolták azt, hogy a költségvetési tervezet az új belsõ strukturális változtatások nyomán nem ad megfelelõ áttekinthetõséget, a döntéshozók nem kapnak megfelelõ információkat ahhoz, hogy ebben a helyzetben felelõsen tudják elbírálni a költségvetés különféle tartalmi elemeit. De ezek tulajdonképpen a jogi környezet és a költségvetés- tervezet tartalmi elemei közötti összhanghiányt, szövegezési, eljárási kifogásokat tükröztek, az információ és az áttekinthetõség hiányát.

Lényeges észrevételek fogalmazódtak meg azonban a költségvetés tartalma és a jelenlegi gazdasági helyzet megítélése közötti összhanghiány kapcsán. A kisebbségi álláspont képviselõi hangsúlyozták, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem indokol olyan egyoldalú és nagy-méretû belföldi felhasználás- szûkítést, amely ebben a költségvetésben tükrözõdik. Ez a helyzetmegítélési eltérésen alapuló összhanghiány magyarázza azt, hogy a költségvetés kitûzött céljai és az ország elõtt álló kihívások megválaszolása között bizony igen jelentõs az összhanghiány.

A kisebbségi álláspont képviselõi nem találtak megfelelõ összhangot a kitûzött célok és a célok megvalósításához szükséges eszközök nagyságrendje között. A kisebbségi álláspont képviselõi szerint a költségvetési deficit 283 milliárdos nagyságrendje nem tekinthetõ megalapozottnak, hasonlóképpen nem megalapozott a fizetésimérleg-deficit kétmilliárdos, de akár két és fél milliárd dolláros nagyságrendje sem, hiszen azok az erõforrások, amelyek a költségvetés-tervezetben egy teljesítményi fordulat végrehajtását lehetõvé tennék, bár szükséges irányban jeleznek bizonyos változásokat, de korántsem elégséges mértékben.

Végül a koncepcionális összhanghiányon túlmenõen a kisebbségi álláspont képviselõi erõsen nehezményezték, hogy a költségvetési tervezet elõkészítése során nem alakult ki megfelelõ összhang a különféle társadalmi érdekképviseleti szervek álláspontja és a költségvetés lényegi tartalma között. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage