Szili Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

SZILI SÁNDOR a honvédelmi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Országgyûlés! A honvédelmi bizottság két fórumon is, albizottsági és fõbizottsági szinten is megtárgyalta az 1995-ös költségvetés kompetenciájába tartozó részét, a IX. fejezetet.

A lefolytatott vitában egyértelmûen megfogalmazódott, hogy a magyar honvédség költségvetési szükségleteit nem a külsõ veszélyeztetés függvényében, hanem jelenlegi állapotából, helyzetébõl kiindulva kell megállapítani.

Ma a fõ költségmeghatározó a honvédség válságos helyzete, mondhatni túlélési problémái. A hadsereg kiképzési biztonsága, vezetettsége, elfogadottsága, az állomány életkörülményei, a szervezethez tartozó, legalapvetõbb infrastruktúrát képezõ haditechnika korszerûsítése, legfontosabb elemeinek cseréje - a veszélyeztetettség lététõl vagy nemlététõl függetlenül - stabilitási kérdés.

A jelenlegi helyzet továbbromlása lehetetlenné teheti a minimálisan hatékony védelmi képességet, és ez maga után vonhat bizonyos nemzetközi konzekvenciákat is. El kell ismerni viszont, hogy az igények maradéktalan kielégítésére a jelenlegi gazdasági helyzet nem ad lehetõséget, és csak azt lehet elvárni, hogy a védelmi kiadások tervezése a reális szükségleteket belátó módon való finanszírozása összhangjával történjék. Ezért csak üdvözölni lehet az illetékes két tárca együttmûködését, kompromisszumkészségét.

Tisztelt Ház! A honvédelmi bizottság, élve a honvédelmi törvény által meghatározott jogával, határozatban kérte a honvédelmi tárcát, hogy három fõ területen - úgy mint a Honvédelmi Minisztérium és háttérintézményei, a szárazföldi csapatok, valamint a légvédelmi csapatok vonatkozásában - részletes bontású költségvetést adjon a bizottságnak.

Tekintettel arra, hogy a határõrség feletti ellenõrzési jog megosztott, így a határõrség részletes költségvetési beszámolója a bizottság elõtt csak e héten kerülhet sorra.

A honvédelmi bizottság határozatában jóváhagyta a IX. fejezet 1995. évre vonatkozó költségvetési létszámát, amelynek elfogadását a tisztelt Országgyûlésnek is ajánlja.

Ugyancsak ebben a határozatban hívtuk fel a kormány figyelmét, hogy - az államháztartásról szóló törvény 124. §-a (2) bekezdése d) pontjának megfelelõen - a költségvetés elkészítésénél vegyék figyelembe a jövõben, hogy a honvédség különleges gazdálkodási szabályozást igényel. Ez a bizottság munkáját is megkönnyítené, és elõsegítené a folyamatos ellenõrzés lehetõségét.

Bevezetõmben már elmondtam, hogy a honvédelem 1995-ös költségvetése válságkezelõ költségvetés. Ez nagyon szoros gazdálkodási fegyelmet követel és azt, hogy a kiadások szigorúan a meghatározottakon belül maradjanak. Ezért tehát fontosnak tartjuk, hogy a költségvetés kiadásában nem tervezett adónövekedések, az energiaár-emelésbõl származó többletkiadások kompenzálásra kerüljenek.

A bizottság véleménye, hogy a Magyar Honvédség helyzete, hazánk biztonságának és nemzetközi kötelezettségvállalásának teljesítése a gazdasági helyzethez igazodva történjék, amihez elengedhetetlenül szükséges a haderõreform mielõbbi végrehajtása. Ennek megfelelõen felkérjük a kormányt, a haderõreformra tett javaslatát mielõbb nyújtsa be, hogy azt még az 1995-ös év elsõ negyedében el tudja fogadni az Országgyûlés.

Tájékoztatnom kell a tisztelt Országgyûlést, hogy a bizottságban képviselt két legnagyobb ellenzéki párt képviselõje fenntartásait fejezte ki a költségvetés egészére és a IX. fejezetre vonatkozóan is: nem tartották alkalmasnak az általános vitára. Kifogásaikat és véleményüket az általános vitában kívánják kifejteni.

Tisztelt Ház! Végül megerõsítem az írásban beadott honvédelmi bizottsági álláspontot, amelynek értelmében az 1995-ös költségvetés IX. fejezetét általános vitára alkalmasnak tartjuk. Köszönöm a meghallgatást. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage