Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A szociális és egészségügyi bizottság 12 tagja - 5 tartózkodás ellenében - alkalmasnak tartja az 1995. évi költségvetés tervezetét az általános vitára.

A bizottsági ülésen négy kérdés fogalmazódott meg hangsúlyosabban. Képviselõtársaim kifogásolták, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a társadalombiztosítás jövõ évi költségvetésének ismerete nélkül kell állást foglalniuk a népjóléti fejezet elõirányzatairól. Üdvözlendõ, hogy 1995-ben befejezõdik a társadalombiztosítás profiltisztítása: utolsóként, mint hallottuk, a mezõgazdasági járadék is a központi költségvetésbe kerül át.

Nehezítette azonban a véleményalkotást az, hogy a költségvetés benyújtása után is egyeztetés tárgya volt a társadalombiztosítási alapok és a költségvetés kapcsolata, és - miként azt az expozéban is hallottuk - módosulni fog az állami forgóalap igénybevételének határideje.

Többen tettek fel arra vonatkozóan kérdéseket, hogy az önkormányzatok szociális normatívájának csökkenése és a jövedelemadóból való öt százalékkal magasabb részesedésük kiegyenlíti-e vajon egymást. Az elõterjesztõ képviselõje megnyugtató választ adott a kérdésekben megfogalmazódó aggodalmakra.

A bizottsági vitában résztvevõk közül legtöbben a gyermekes családok adókedvezményének eltörlésébõl származó 8 milliárd forint felosztásáról mondtak véleményt. Voltak, akik kifogásolták, hogy nem ugyanazok kapják vissza a támogatást, akik elvesztik a kedvezményüket. Hiszen a gyes, a gyereknevelési támogatás, a gyed, a közgyógyellátás, az önkormányzati lakástámogatás szabályainak változásával bevallottan a legjobban rászoruló rétegeket és családokat kívánta a kormány kedvezõbb helyzetbe hozni.

Bizottságunkban az is megfogalmazódott, hogy a kétségtelenül meglévõ belsõ átcsoportosítások ellenére is rendkívül szûkös a szociálpolitika mozgástere.

Egyetértettünk a számvevõszék véleményével abban, hogy az ellátások és ellátórendszerek államháztartási reformhoz illeszkedõ átalakítása, a kapacitások felülvizsgálata még nem indult meg.

A tárcaegyeztetések során az indokolt többletigények képviselete dominált - ahogy az ÁSZ-jelentés is fogalmaz -, a feladatok és szervezeti rendszer felülvizsgálatában a tárcák továbbra sem vállaltak kezdeményezõ szerepet, eredményei elmaradnak a kormányhatározatokban rögzített céltól. Így sajnos alig változó ellátásokat és intézményeket kell alig növekedõ költségvetési forrásból finanszírozni. Ez pedig azt jelenti, hogy az intézményeknek rendkívül súlyos mûködési gondokkal kell szembenézniük a jövõ esztendõben.

A szociálpolitika és az egészségügy érdekében ezért sürgetnünk kell a jól elõkészített reformlépéseket, hogy a szûkös költségvetési keretek és források a jelenleginél értelmesebben és hatékonyabban legyenek felhasználhatók a támogatásra és segítségre szorulók érdekében.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage