Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság megtárgyalta a jövõ évi költségvetés tervezetét, és azt többségi szavazattal általános vitára alkalmasnak találta. A kisebbségi, azaz ellenzéki vélekedõk elutasították vagy tartózkodtak, ahogy ezt szerepük megkívánja. Én úgy gondolom, hogy az volna a különös, hogyha az ellenzék minden további nélkül elfogadná a költségvetést. Ha nem is mondom azt, ami itt gyakran elhangzik, hogy nagy baj van, ha egyetért az ellenzék a kormánypártokkal, azt azért szeretném mondani, mert az eddigiekben is elhangzott, hogy szinte egyidejûleg ezzel fogadjuk el az 1993-as költségvetés zárszámadását, és tárgyaljuk az újat. Tehát valami kontinuitásnak vagyunk a tanúi, résztvevõi, és nem hiszem, hogy úgy kellene tennünk, mint hogyha a tavalyi költségvetés jelentõsen különbözne az ideitõl akár szerkezetében, akár felfogásában, egyszerûen a viszonyok nem teszik lehetõvé a radikális különbözést. De azért különbségek vannak.

Elõször is arra szeretnék utalni, hogy a bizottság kompetenciájába tartozó ügyek, az emberi jogi, kisebbségi és vallási ügyek általában olyan területeket és embereket érintenek, amelyek, illetõleg akik nem tudják eldugni a jövedelmüket, adóznak, és nincs lehetõségük arra, hogy kibújjanak az adó alól. Ezzel együtt a mostani költségvetés igen generózus, nagyvonalú a kisebbségekkel. Úgy fest becsléseink, megítélésünk szerint, hogy a jövõ esztendõben a kisebbségek kivételezett helyzetben vannak a költségvetés egyéb tételeihez képest. És ezt örömmel mondom.

Ezzel egyidejûleg emlékeztetni kell részben az Országgyûlést, részben pedig a kisebbségi szervezeteket és a majdan megalakuló önkormányzatokat, hogy a költségvetés képtelen arra, hogy párhuzamosan ezt a kettõt, tehát a szervezeteket és a létrejövõ önkormányzatokat finanszírozza, itt a források megoszlanak nyilván a kettõ között, és erre már valamelyest tekintettel kell lenni majd a költségvetésben, valamint arra, hogy belép a rendszerbe a kisebbségi közalapítvány, reményeink szerint még az idén.

Ugyanakkor, miután itt már többen beszéltek a várható államháztartási reformról, szeretnék emlékeztetni arra, hogy valamiféle áttekinthetõségre szükség van. Itt a kisebbségekkel, illetõleg a határon túli költségekkel kapcsolatban több fejezetben oszlanak meg különbözõ tételek. Ezek rendre pályázati pénzek, és a költségvetésbõl legalábbis nem tetszik ki az a rendszer, hogy a kormány pontosan tájékozva legyen arról, hogy melyik pályázat mit kér egyik vagy másik költségvetési forrásból.

Még ezzel kapcsolatosan szeretnék emlékeztetni arra, hogy a költségvetés, noha még nem lehetett megbecsülni azt, mivel jár az ombudsman intézményének beállása, számolt ezzel. Idõközben elfogadtuk azt a törvényt, amely lehetõvé teszi az ombudsmanok megválasztását, erre a költségvetés elkülönített pénzt, reményeink szerint elegendõt arra, amennyi költséggel számolniuk kell ezeknek az intézményeknek jövõre.

Végezetül néhány szót az egyházakról. Információink szerint megértéssel viseltetnek a magyar egyházak a költségvetés megszorultsága iránt. Még oly jogos kívánságaikkal sem hozzák nehéz helyzetbe az Országgyûlést és a kormányt, és ezért úgy gondolom, köszönettel tartozunk, amelyet most, már a vita elején is ki kell fejeznünk. Mindazonáltal most felhívom a bizottság nevében is az Országgyûlés figyelmét arra, hogy a magyarországi egyházak jövõre esedékes finanszírozását, hogy melyik felekezet milyen mértékû támogatásban részesül, vagy a költségvetés mellékleteként kellene jóváhagynunk, vagy országgyûlési határozatban. Az elõzõ volna az elegáns, hiszen azt jelentené, hogy az egyházak a költségvetés elfogadásának pillanatában törvényben látnák rögzítve és garantálva jövõ évi támogatásukat. A másik megoldás volna a szokványos, amit eddig folytatott az Országgyûlés.

Már most a bizottság nevében felajánlhatom jószolgálatainkat, és még egyszer az Országgyûlés jóindulatába ajánlom, és elfogadásra a költségvetést általános vitára. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage