Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Miniszter Asszony! Átalakuló társadalmunk és a gazdasági szerkezetváltás sajnálatos kísérõjelensége lett a munkanélküliség.

A munkanélküliség mindenki számára óriási megpróbáltatás, különösen olyan válságrégiókban, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol közel 20 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ám egy pályakezdõ munkanélkülisége a fiatalság lendületétõl, tenniakarásától fosztja meg nemcsak a fiatalt, hanem a társadalmat is. Szeptember hónapban az összes munkanélküliekbõl a pályakezdõ fiatalok részaránya közel 14 százalék volt, 17 500 fõ. Szûkebb környezetemben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez a szám 6500. Egy hónap alatt ebben a megyében 2 százalékkal nõtt ezen munkanélküli fiatalok száma. A növekvõ tendencia tehát folyamatos.

Erre nem odafigyelni, ezt megengedni, azt gondolom, több, mint luxus - bûn, amit gyermekeinkkel és a nemzet jövõjével szemben követünk el. Fiataljaink közül nagyon sokan perspektívátlan helyzetükben menekülnek a droghoz, az alkoholhoz, a bûnözéshez.

Kérdezem tehát tisztelettel miniszter asszonyt, hogy a munkanélküliség kezelésére vonatkozó kormányprogramon túl van-e elképzelés, esetleg konkrét cselekvési program, amely kiemelten foglalkozna és speciálisan kezelné a pályakezdõ fiatalok munkanélküliségét.

A kormány speciális kezelési módszerként ígérte a képzési idõ meghosszabbítását, több fiatal felsõfokú intézményekbe való beiskolázását - azt hiszem, ezt mondanom sem kell, mert ebben a Házban az elmúlt hetekben ezekkel szemben komoly aggályok fogalmazódtak meg - és a gyakornoki rendszer bevezetését. Szeretném, ha ön válaszolna arra, hogy ezek a módszerek számokban kifejezhetõ konkrét eredményt...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage