Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Az eredendõ bûn ott van, hogy 175 milliárd forint erre az évre tervezett privatizációs bevételbõl 25 milliárd teljesül év végéig, és ebbõl 9 milliárd a készpénzes, a többi részletfizetésû. Ezen belül, az elõzõ esztendõben erre az évre jóváhagyott költségvetési törvény 28,2 milliárd forintról döntött a privatizációs bevételek terhére, az úgynevezett decentralizált alapok támogatásához. A két szám közötti különbség világossá teszi, hogy legalább 20 milliárd forintot - a törvényben jóváhagyott kötelezettségek teljesítésére - a nem létezõ privatizációs bevételekbõl az ÁV Rt. nem tud teljesíteni.

A pótköltségvetés keretében az ügy egy részét rendeztük, nevezetesen, hogy ezt a privatizációs bevételeket terhelõ kötelezettséget az Országgyûlés megszüntette 1994-re. Ugyanakkor három decentralizált alapnál: a foglalkoztatásinál, a területfejlesztésinél és a mezõgazdaság-fejlesztési alapnál folyamatban lévõ, lekötött kötelezettségek finanszírozása legalább 9 milliárd forintos hiány fedezetét indokolja. Ezt a 9 milliárd forintot kell hitel formájában igénybe vennie az ÁV Rt.-nek, ez az, amire a bankoktól ajánlatot kért. Most folynak a tárgyalások, hogy végül is mely banktól fogja igénybe venni.

Nem jó a gyakorlat, nem akarjuk folytatni; '94-rõl van szó, más eszköz nem volt arra, hogy egyébként törvényben rögzített kötelezettségeket és már megkötött szerzõdéseket ne kelljen felbontani. A jövõre nézve természetesen szó nincs arról, hogy az állami költségvetésben jóváhagyott elõirányzatokon felül folyó kiadásokra a pénzügyminiszter vagy bárki más privatizációs bevételeket használna fel. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage