Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tisztelt Parlament! Kedves Képviselõtársaim! Kedves Képviselõ Úr! Ha röviden akarok válaszolni képviselõtársam, Kávássy Sándor kérdésére, akkor azt mondhatom: természetesen csak az autonóm intézmény maga. Ha viszont hosszabban fejthetem ki válaszomat a professzor úrnak, akkor a professzori arroganciára és megalomániára vonatkozó kérdésével kapcsolatos álláspontom kifejtése elõtt engedjék meg, hogy kiegészítsem e kérdésben felvázolt analógiát pár esettel.

Úgy tûnik, az ifjú költõknek gyakran gyûlik meg a bajuk az egyetemi professzorokkal. Így volt ez Ady esetében, aki kétszer kocsmázta el tandíját, és így volt József Attilával is, ahogy mindannyian jól tudjuk. Ady a tõle elvárható indulattal szapulja itt általában a professzorokat. Erõsen bízom benne azonban, hogy Kávássy képviselõ úr általános fogalmazása mögött nem az egész magyar professzori kar elítélése rejlik.

József Attila esete azonban személyes ügy. Õ Horger Antallal, a kiváló nyelvészprofesszorral került összeütközésbe. Vajon nem személyes affér áll-e képviselõ úr kérdésének a hátterében is? Vajon nem arról a fõiskolai tanársegédrõl van szó, akit átszervezés után, feladata nem lévén, elbocsátottak egyik intézményünkbõl, történetesen onnan, ahol Kávássy professzor úr is tanított korábban? Vajon nem arról az egyedi ügyrõl van szó, melynek kapcsán Kávássy képviselõ úr már megkereste a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumot is? Ha igen, javaslom, hogy az illetõ munkaügyi bíróságon rendezze az ügyét; jogsértésre természetesen nem ad lehetõséget az intézményi autonómia.

Végezetül annyit, hogy az utókor elégtételt adott József Attilának is, de Horger Antalnak is, akinek nevét a Horger-törvény fogalmában a magyar nyelvtudomány körében egyedülálló módon egy nyelvtörténeti változási tendencia õrzi. Remélem, hogy képviselõ úr is, ha a perlekedõ felekre gondol, tudja, hogy olyan komoly tudású felekrõl van szó, akiknek a hírnevét az elõzõekhez hasonlóan fogja megõrizni az utókor. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage